2016. december 14., szerda

Húszas tartományba süllyedtek a mínuszok Székelyföldön

A román Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett adatok szerint szerda reggel megdőlt az idei tél hidegrekordja Csíkszeredában.

.
Bodzaforduló, extrém hideg, fagy, Hargita megye, időjárás, Kovászna megye, Székelyföld, tél
Románia fagytérképe — 8 órai adatok
A hargitai megyeszékhelyen mérték az ország legalacsonyabb hőmérsékleti értékét ma reggel, mínusz 22 Celsius-fokot.

A decemberi hónap csíkszeredai hidegrekordját az 1998-as év tartja, amikor mínusz 33 fokot is mértek az esztendő utolsó hónapjában.

Nagyon hideg volt Székelyföld más településein is: a Hargita megyei Gyergyóalfaluban -19, Székelyudvarhelyen -17, Maroshévízen -16 fokot mutattak a hőmérők.

Háromszéken is „csattog a hideg, mint a fejsze”


A meteorológusok jelentése szerint a Székelyföld határán fekvő, „kis Szibériának” is nevezett Bodzafordulón mínusz 20,4 Celsius-fokot mértek hajnali 2 órakor. Reggel 8 órára ez az érték mínusz 18 fokra „melegedett fel”.


Ez a harmadik rendkívül fagyos nap Bodzafordulón az idei télen, december 5-én mínusz 17, egy nappal később mínusz 16,9 Celsius-fokot mértek itt.

Egész Háromszéket uralták a vaskos mínuszok: Sepsiszentgyörgyön -17, Kézdivásárhelyen és Baróton -18 Celsius fokot jegyeztek 8 órakor.

Az előrejelzések szerint a következő napokban is számítani lehet hasonlóan alacsony értékekre, amelyek egyáltalán nem szokatlanok ebben a térségben.

Tavaly január 1-jén mínusz 31,7 fokig, január 8-án pedig mínusz 34,7 fokig süllyedt a hőmérők higanyszála. Idén január 20-án mínusz 29,5 Celsius-fokot jegyeztek.

Az elmúlt fél évszázad legalacsonyabb hőmérsékletét is Bodzafordulón mérték: 2005. február 8-án -35,8 fok volt.

Az egész országban rendkívül alacsony volt a hőmérséklet:
  • Fogaras -19 ºC
  • Bukarest (Băneasa) -8 ºC
  • Nagyszeben -13 ºC
  • Kolozsvár -12 ºC
  • Marosvásárhely -11 ºC
A nagyszebeni meteorológiai központ szakemberei szerint a következő 24-36 órában havazásra lehet számítani, főleg a hegyvidéki térségekben. Ezt követően ismét alacsony hőmérsékleti értékek várhatók, a péntekről szombatra, majd a szombatról vasárnapra virradó éjszaka is mínusz 20 Celsius-fokig hűlhet a levegő Erdély keleti medencéiben.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/Agerpres