2016. december 15., csütörtök

Érik az RMDSZ-PSD paktum

Liviu Dragnea, a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt elnöke csütörtökön bejelentette: pártja liberális szövetségesével, az ALDE-val akar kormányt alakítani.


parlamenti választások, RMDSZ, kormányalakítás, PSD, Liviu Dragnea, Románia, romániai magyarság,
Liviu Dragnea Csíkkozmáson 2014-ben (a háttérben: Kelemen Hunor, Victor Ponta akkori miniszterelnök és Borboly Csaba, Hargita megyei tanácselnök — Fotó: Haáz Sándor/MTI
Dragnea előrevetítette, hogy az ALDE elnöke, Călin Popescu Tăriceanu maradhat a szenátus elnöke és pártja miniszteri tárcákra is számíthat.

Dragnea az RMDSZ-t sem zárta ki az ekuációból, mint mondta: Kelemenékkel egy esetleges parlamenti együttműködésről tárgyalna, de nem részletezte annak formáját.

Sajtóinformációk szerint a két pártelnök már személyesen is találkozott és tárgyalt egymással. Dragnea ezt nem erősítette meg, ellenkezőleg: azt mondta, még nem találkozott az RMDSZ képviselőivel.

Az RMDSZ a 2000-2004 között úgy biztosított parlamenti támogatást az SZDP akkori, Adrian Năstase vezette kisebbségi kormányának, hogy az együttműködés feltételeiről évente megállapodást írtak alá. Ebben az időszakban fogadták el egyebek mellett a kisebbségek közigazgatási anyanyelvhasználatra, és a kommunizmus idején államosított ingatlanok visszaszolgáltatására vonatkozó törvényeket.

Ki lesz a miniszterelnök?


Liviu Dragnea nem árulta el, kit javasol a pártja miniszterelnöknek, mint mondta, ezt először Klaus Iohannis államfővel közlik, amikor a parlament jövő heti alakuló ülése után kormányalakítási tárgyalásra hívja a pártokat.


A szociáldemokraták egybehangzóan állítják, hogy a kormányfői tisztség a választásokon győztes párt elnökét illeti meg, az államfő azonban a választások után is megerősítette: nem fog jogerősen elítélt politikust kormányalakítással megbízni, ezzel pedig kizárta, hogy Dragneából miniszterelnök legyen.

Árnyék-miniszterelnök 


A román médiában megszólaló elemzők szerint Dragnea letett a miniszterelnökségről, és arra készül, hogy egy kevésbé ismert politikust javasoljon miniszterelnöknek, de a kormányt megpróbálja a párt szoros ellenőrzése alatt tartani.

Erre utalt az, hogy a több mint egyórás sajtóértekezleten Dragnea hosszasan részletezte, milyen intézkedésekkel fogja az új kormány a beígért béremeléseket és adócsökkentéseket végrehajtani, hozzátéve, hogy a pártnál egy különbizottság fogja felügyelni, hogy a kormány „betűről betűre” végrehajtsa az SZDP programját, amelyre a párt megkérdőjelezhetetlen választói felhatalmazást kapott.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy