2016. december 15., csütörtök

Háromszéken olyan történt, amire a rendszerváltás óta nem volt példa

A Kovászna Megyei Választási Iroda csütörtökön közzétette a vasárnapi parlamenti választások végleges eredményeit.


parlamenti választások, Háromszék, RMDSZ, román szenátus, szenátusi mandátum, Traian Băsescu, PMP
A háromszéki jelöltek közös sajtókonferenciája a választások után — Forrás: RMDSZ
Ezek szerint az RMDSZ egy szenátori és három képviselői mandátumot szerzett, a második szenátori és negyedik képviselői mandátumot a szavazatok újraosztása után Traian Băsescu pártja, a Népi Mozgalom Párt szerezte meg.

Íme, a képviselői mandátumok eloszlása:
  • RMDSZ: Benkő Erika, Márton Árpád és az MPP-s Kulcsár-Terza József
  • PMP: Octavian Goga

A szenátusi mandátumok eloszlása:
  • RMDSZ: Fejér László
  • PMP: Gheorghe Baciu

A vasárnapi választásokon a PMP 1.967 szavazatot (2,94%) kapott a képviselőjelöltjeire és 2.066 szavazatot (3,05%) a szenátorjelöltjeire.

1990 óta az RMDSZ mindig megnyerte a két szenátori mandátumot és hármat a négy képviselői mandátum közül, a negyediket a szavazatok újraosztásával román pártok kapták meg.

A vasárnapi parlamenti választásokon Kovászna megyében a szavazatra jogosult polgárok 38,25%-a járult az urnákhoz.


Az RMDSZ megszerezte a szavazatok 74%-át, a Szociáldemokrata Párt 10,20%-ot, a Nemzeti Liberális Párt 4,5%-ot kapott, a Népi Mozgalom Pártja és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 3%, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 1,6% körül teljesítettek.A
Az RMDSZ összesen harminc törvényhozói mandátumot szerzett a választásokon: kilenc szenátori mandátumot, akárcsak 2012-ben, a képviselőházban pedig 21-et, hárommal többet a legutóbbi parlamenti választáshoz képest. Az RMDSZ-listákról a Magyar Polgári Párt két képviselője is bejutott a parlamentbe.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres