2016. december 14., szerda

Egy karcsúbb parlament teltebb RMDSZ-e

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az előző, 2012-es választásokhoz képest valószínűleg hárommal több mandátumot szerzett a bukaresti parlamentben. 


parlamenti választások, RMDSZ, román parlament, romániai magyarság
Kelemen Hunor nyilatkozik a Klaus Iohannisszal folytatott konzultáció után; a háttérben Biro Rozália szenátor és Kovács Péter — Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
Az RMDSZ-frakció nemcsak létszámában, hanem arányaiban is erősödik, lévén, hogy a parlament létszáma jelentősen csökkent.

Míg a 2012-ben megválasztott 588 tagú parlamentben az RMDSZ-képviselők és szenátorok aránya 4,59 százalék volt, a vasárnap megválasztott 466 tagú bukaresti törvényhozásban az RMDSZ-frakciók súlya várhatóan 6,44 százalékos lesz.

A 99,82 százalékos feldolgozottságú részeredmények alapján biztosnak tűnik, hogy a karcsúbb parlamentben 18-ról 21-re nő az RMDSZ-es képviselők száma:
  • a szövetségnek Arad, Brassó és Tulcea (!) megyében is lesz képviselője,

  • Hargita megyében lesz egy ötödik képviselő is mandátumhoz jutott,

  • elveszik a Temes megyei képviselet.

A szenátusban kilenctagú marad az RMDSZ-frakció, de változatlan létszáma mellett lesz változás:

  • Szilágy megyében nem lesz már szenátora a szövetségnek,

  • elveszti a második Kovászna megyei szenátori mandátumot,

  • Maros és Bihar megyében is az eddigi egy-egy helyett két-két szenátora lesz.

Kovács Péter hangsúlyozta: mindezt a 99,82 százalékos feldolgozottságú részeredmények alapján számolták ki, de még nem lehet teljes biztonsággal megmondani, melyik megyében kap a töredékvoksokból plusz mandátumokat a szövetség.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.