2016. december 6., kedd

Csúcsra járatták a politikai prostitúciót Bukarestben

A törvényhozók 38 százaléka más frakcióban fejezi be mandátumát, mint amelyikben 2012-es megválasztása után munkáját elkezdte - derült ki a román Közpolitikai Intézet (IPP) által készített tanulmányból.


felmérés, IPP, parlamenti választások, román pártok, Románia, parlamenti migráció
Forrás: Mediafax
A civil szervezet adatai szerint a 2012-ban megválasztott 588 képviselő és szenátor közül 223-an legalább egyszer átültek egy másik frakcióba.

A „vándorlási rekord” egyik magyarázata az, hogy a négy éve még harmadik legnépszerűbb politikai erőnek számító, populista Dan Diaconescu Néppárt, a PPDD gyakorlatilag megszűnt, névadó alapítója korrupcióért börtönbe került, a párt színeiben megválasztott csaknem 70 törvényhozó pedig más frakciókban keresett menedéket.

A Demokrata Liberális Párt nyolcvan törvényhozója azért ült át a Nemzeti Liberális Párthoz mert a két jobbközép alakulat 2014-ben egyesült.

Az IPP kimutatásaiból kiderült, hogy a parlamenten belüli politikai migráció törvényhozási ciklusonként rendre megkétszereződik: a mostani 38 százalék is csaknem kétszerese az előző parlament húszszázalékos frakcióváltási rátájának, vagy több mint duplája annak, ha a mandátumukat kitöltő törvényhozók számát vesszük figyelembe.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI