2016. december 5., hétfő

Csattogott a fagy ma reggel Székelyföldön

Mínusz 17 fokot mértek hétfő reggel a bodzafordulói meteorológiai állomáson; a Kovászna megyei meteorológusok szerint az volt az idei tél eddigi legalacsonyabb hőmérséklete.


tél, időjárás, fagy, Bodzaforduló, Háromszék, Kovászna megye, Hargita megye, Bucsin-tető,
Ablak jegébe hasított „kígyóbetű” — Fotó: vhegy
A leghidegebb 7,30 órakor volt, 8,30-kor mínusz 14 Celsius-fokot mértek.

A következő éjszaka szintén ennyire fagyos lesz, ezt követően enyhül az időjárás. A Kovászna megyei szakemberek szerint a fagyos időjárás hamarabb kezdődött, mint az előző években.
Az elmúlt fél évszázad legalacsonyabb hőmérsékletét 2005. február 8-án mérték Kovászna megyében, akkor 35,8 Celsius-fok volt Bodzafordulón, ilyen alacsony hőmérsékleti értékre 1939 óta nem volt példa.

Fagyos éjszaka volt Hargita megyében is


Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen mínusz 14 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet vasárnapról hétfőre virradóra.


A nagyszebeni meteorológiai intézet munkatársai szerint az utóbbi években nem volt ilyen hideg december 5-én. Egész Hargita megyében fagyos időjárás volt, a levegő hőmérséklete mínusz 10 fok alá csökkent. Maroshévízen, Gyergyóalfaluban és a Bucsin-tetőn mínusz 13 fokot mutatott a hőmérő.

Székelyföldön az év ezen időszakában megszokottak az ilyen alacsony hőmérsékleti értékek.

A nagyszebeni meteorológusok szerint a következő két éjszaka szintén ennyire fagyos lesz az Erdélyi-medence keleti részén, ezt követően enyhül az időjárás.
Hargita megyében az év ezen időszakában megszokottak az ilyen alacsony hőmérsékleti értékek. A legalacsonyabb decemberi hőmérsékletet, mínusz 33 fokot, 1998-ban mérték Csíkszeredában, a legmagasabb decemberi hőmérséklet pedig 16,8 Celsius-fok volt, ezt 1989-ben jegyezték.
Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák
Forrás: Agerpres