2016. december 30., péntek

Ezrek kísérték utolsó útjára a lengyel kamionsofőrt

A berlini terrortámadás során meggyilkolt Lukasz Urban lelki üdvéért tartott gyászmisén Andrzej Duda lengyel államfő is részt vett.


berlini terrortámadás, Lukasz Urban, berlini merénylet, Breitscheidplatz, Berlin, Anis Amri
Fotó: Odd Andersen/AFP/MTI
A fehér koporsóba helyezett áldozatot péntek délután mintegy százhúsz teherautóból álló konvoj kísé utolsó útjára.

A december 19-én este fejbe lőtt, 37 éves lengyel sofőr holttestét kedden szállították Lengyelországba.

Szülőfalujában, az északnyugat-lengyelországi Banie községben rendezett temetés költségeit a lengyel állam fedezte. Beata Szydlo kormányfő külön járulékot folyósíttat a sokak által hősnek tartott sofőr családjának.

A temetésen az államfő mellett több lengyel politikai vezető, valamint a varsói német nagykövetség képviselője is részt vett. A gyászolók között volt Dave Duncan brit kamionsofőr is, aki pénzgyűjtési akciót kezdeményezett Urban családjának támogatására.

A déli gyászmise után a kormányfői hivatal vezetője felolvasta a miniszterelnök rövid levelét, melyben Beata Szydlo rámutatott: a lengyelek már korábban is váltak „az iszlám fundamentalisták által elkövetett terrortámadások áldozataivá”, a berlini merénylet azonban „rendkívüli volt, ami az elkövető kíméletlenségét és kegyetlenségét illeti”. Hangsúlyozta: Lukasz Urban „nehéz és sok lemondást követelő munka végzése közben hunyt el, amikor tisztességes megélhetést akart biztosítani családjának”.

A mise alatt a szentélyben, és ennek környékén is több ezer fős tömeg gyűlt össze, a faluba érkezett egyik szállítókocsin „Úgy viselkedett, ahogy kellett” felirat volt olvasható. A Banie községben a kamionsofőrök délután 15 órakor dudaszóval tisztelegtek kollégájuk emléke előtt. A Facebookon szervezett akciójukhoz országszerte csatlakoztak a gépjárművezetők.

Urban halálának pontos körülményeit a berlini támadás ügyében nyomozó hatóságok még nem tisztázták, egymásnak némileg ellentmondó értelmezések is napvilágot láttak.


A támadást követő első német sajtóértesülések szerint a merénylővel dulakodó lengyel sofőrnek köszönhető, hogy a Breitscheid-téri karácsonyi piacon nem haltak meg még többen, mert elrántotta a kormányt.

Frauke Köhler, a német szövetségi legfőbb ügyészség szóvivője csütörtökön viszont megerősítette azt a sajtóértesülést, amely szerint a kamiont a balesetek megelőzését szolgáló automatikus fékezőrendszer állította meg: amikor a jármű a tömegbe hajtott, az ütközést érzékelő fékezőrendszer bekapcsolt, és hetven-nyolcvan méter után megállította, ennek tulajdonítható, hogy nem sebesültek vagy haltak meg még többen. Frauke Köhler elmondta azt is, hogy a lengyel sofőr holttestén nem találtak késsel ejtett sebeket. Egy lövés végzett vele, de majd csak a boncolás januárban várható végleges eredménye alapján lehet pontosan megállapítani, hogy mikor következett be a halála.

Németországban mintegy ötvenezren kérték Joachim Gauck szövetségi elnöktől, hogy adományozza a legmagasabb állami elismerést Urbannak.


A berlini támadásban Urbannal együtt 12 ember halt meg, 53 ember megsebesült. A kamiont a hatóságok szerint a veszélyes iszlamistaként számon tartott, elutasított tunéziai menedékkérő Anis Amri vezette, aki a merénylet után négy nappal felbukkant az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
 ____________________________________ mágneses építőkockák
Forrás: MTI