2016. december 14., szerda

Elhárult az alkotmányos akadály a fizetésemelések elől

Az alkotmánybíróság szerdán megállapította, hogy a választási kampány küszöbén elfogadott közalkalmazotti béremelési törvény nem sérti a román alaptörvényt.


béremelés, Románia, pedagógus-bérek, egészségügyi-bérek, PSD, Liviu Dragnea
Fotó: Cristian Nistor/Agerpres
A szociáldemokraták és szövetségeseik által november elején elfogadott törvénytervezet szerint január elsejétől az oktatási alkalmazottak alapbére 15 százalékkal nő, egyes egészségügyi alkalmazottaknál pedig 25 százalékos bérfejlesztést irányoztak elő.

A törvény ellen mind Dacian Cioloș szakértői kormánya, mind a jobbközép Nemzeti Liberális Párt alkotmányossági óvást emelt.

Az előzetes normakontrollon túljutott törvénytervezetet az államfőhöz küldik, hogy kihirdesse. A béremelések fedezetét a vasárnapi választásokon győztes SZDP-nek kell majd beépítenie a 2017-es, még kidolgozásra váró állami költségvetésbe.

Liviu Dragnea, az SZDP elnöke máris üdvözölte az alkotmánybíróság döntését, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Klaus Iohannis államfő mielőbb kihirdeti a törvényt.

Bízunk benne, hogy Iohannis elnök mielőbb kihirdeti a jogszabályt, hogy az már 2017. január 1-jétől életbe lépjen. A választási kampányban ismertetett költségvetés-tervezet kidolgozásakor az SZDP számolt ezekkel a béremelésekkel, akárcsak a minimálbér 1.450 lejre való emelésével” — írta Dragnea egy Facebook-bejegyzésben.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres