2016. december 6., kedd

Băsescunak felelnie kell magyarellenes ámokfutásáért

Bepanaszolta magyarellenes kijelentései miatt a román Állandó Választási Hatóságnál a volt román államfőt Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.


Orbán Viktor, Traian Băsescu, román nemzeti ünnep, magyar-román kapcsolatok, magyarellenesség, Izsák Balázs, Székely Nemzeti Tanács
Orbán Viktor és Traian Băsescu — Fotó: Ștefan Micsik/Mediafax
A vasárnapi választáson szenátorjelöltként induló Traian Băsescu múlt pénteken Facebook-oldalán reagált arra, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter eltiltotta a magyar diplomatákat a román nemzeti ünnepen való részvételtől.

Izsák Balázs a beadványában a választási törvénynek azon előírásaira hivatkozott, amelyek tiltják a választási kampány során uszító vagy diszkriminatív választási üzenetek megfogalmazását.

Úgy vélte, Băsescu üzenete ellentétes a Magyarország és Románia közötti, megértésről, együttműködésről és jószomszédságról szóló szerződéssel, valamint az ENSZ Alapokmányával, amely határozottan tiltja, hogy ENSZ-tagállamok más államokat, azok területi épségét fenyegessék.

Izsák Balázs felháborítónak és megengedhetetlennek tartotta, hogy valamely képviselőjelölt egy szomszédos, szövetséges ország elleni felbujtás kampányeszközével próbáljon a törvényhozásban képviseletet nyerni, de magyar nemzetiségű romániai állampolgárként, magyar nemzeti identitásában is sértőnek és gyűlöletkeltőnek tartotta Traian Băsescu megjegyzéseit.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI