2016. december 3., szombat

Băsescu gyakorlatilag hadat üzent Magyarországnak

A volt román államfő egy kioktató, személyeskedő hangvételű, goromba jelzőkkel fűszerezett Facebook-bejegyzésben ment neki a „budapesti csahos kutyák” Magyarországának.


Traian Băsescu — Fotó: Florin Gheorghe/Mediafax
Băsescu felháborodását az váltotta ki, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter eltiltotta a magyar diplomatákat a román nemzeti ünnepen való részvételtől.

A december 11-i választásokon szenátorjelöltként induló politikus szerint Szijjártó „előzmény nélküli támadására és sértésére” az lenne az egyetlen méltó válasz, ha Románia azonnal kiutasítaná Magyarország bukaresti nagykövetét és hazahívná budapesti diplomatáját.

Băsescu kirohanását követői közül is többen értetlenül fogadták.


Sokan a választási kampánynak tulajdonították és a szélsőségesen nacionalista pártvezér, a tavaly elhunyt Vadim Tudor stílusához hasonlították. A volt államfőnek kapóra jött Szijjártó tiltása: az által alapított Népi Mozgalom Párt a felmérések szerint az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöb határán billeg, gondolta hát, a szélsőséges nacionalizmus hozhat némi plusz szavazatot.

Băsescu azzal magyarázta az elnöksége idején elképzelhetetlen hangvételt, hogy „most már szabadon beszélhet” és máskülönben a budapesti „politikai kalandorok” nem fogják megérteni, hogy az „igazi Románia a Tiszáig terjed”.

Szijjártó csütörtökön jelentette ki, hogy a magyar embereknek nincs mit ünnepelniük december 1-jén, ezért megtiltotta minden külképviseleten dolgozó magyar diplomatának és mindenkinek, aki a minisztériumban dolgozik Budapesten, hogy részt vegyen akár Magyarországon, akár külföldön rendezendő román nemzeti ünnepi alkalmakon.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.