2016. december 22., csütörtök

Băsescu is előállt egy miniszterelnök-jelölttel

„A legjobb én lennék, de nem vagyok elég fiatal. Új arcokra van szükség a politikában” — jelentette ki a Népi Mozgalom Párt elnöke a Klaus Iohannis államfővel folytatott csütörtöki tárgyalást követően.


Népi Mozgalom Párt, Traian Băsescu, Eugen Tomac, Románia, kormányalakítás, Klaus Iohannis
Klaus Iohannis államfő köszönti Traian Băsescut és a Népi Mozgalom Párt küldötteit a Cotroceni-palotában — Forrás: presidency.ro
Băsescu egy „egyesüléspárti, tapasztalt” politikust javasolt, „aki jól ismeri az országot, és akinek jó a megítélése Brüsszelben”.
Mivel mi ellenzékben vagyunk, javaslatot tettünk a miniszterelnök személyére. Eugen Tomacot javasoljuk a tisztségre. Azért vagyunk ellenzékben, hogy versenyhelyzetet teremtsünk” — mondta Băsescu.
Băsescu nem tartja fölöslegesnek a Iohannisszal folytatott egyeztetést, a Szociáldemokrata Párt, valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetsége által tett és az RMDSZ által támogatott javaslat ismeretében sem.

A NMP elnöke szerint Iohannis nincs túl kedvező helyzetben az opcióit illetően, de a maguk részéről megtették azt, ami ellenzéki pártként kötelességük volt. „Megengedhetetlennek tartom, hogy az ellenzéknek ne legyen kormányfőjelöltje” — tette hozzá Băsescu.

Eugen Tomac úgy nyilatkozott, megtisztelő számára a jelölés, és amennyiben őt nevezi ki miniszterelnöknek az államfő, párbeszédet kezdeményeznek a többi parlamenti párttal.

Băsescu, még a Iohanisszal való tanácskozás előtt, egy Facebook-bejegyzésben, arra kérte az SZDP-ALDE jelöltjét, Sevil Shhaideh asszonyt, hogy utasítsa vissza a funkciót és ne vegyen részt Liviu Dragnea „politikai játszmájában”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres