2016. december 28., szerda

Kelemen Hunor: Iohannis alkotmányosan járt el

Az RMDSZ elnöke szerint túlzás lenne politikai válságról beszélni Romániában, de a szociálliberális koalíció vezetőinek és Klaus Iohannis államfőnek mielőbb tárgyalóasztalhoz kell ülniük, és közös megoldást kell találniuk a kialakult helyzetre.


RMDSZ, kormányalakítás, parlamenti választások, Románia, PSD-ALDE, Kelemen Hunor, Klaus Iohannis, Sevil Shhaideh,
Kelemen Hunor — Fotó: Biró István/MTI
Kelemen Hunor meggyőződésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége rövidesen új jelöltet nevesít.

Kifejtette: az államfő alkotmányos joga eldönteni, hogy elfogadja-e vagy elutasítja a miniszterelnök-jelöltet. Kelemen szerint azzal, hogy az SZDP-ALDE koalíciótól, és nem az ellenzéki párttok valamelyikétől kért újabb javaslatot, az államfő elismerte a két alakulat többségét. Meglátása szerint Iohannis felfüggesztésének nincs alkotmányos alapja, és az RMDSZ nem támogatna egy erre utaló kezdeményezést.

Az RMDSZ és az SZDP-ALDE koalíció közti parlamenti együttműködési megállapodásról Kelemen elmondta: érvényben marad, de ami az új kormányfőjelöltet illeti, az RMDSZ „senkinek nem adhat biankó csekket”.

Az RMDSZ elnöke megerősítette azt a keddi kijelentését, miszerint az új kormány beiktatásának támogatásáról azt követően dönt a szövetség, hogy tudomásukra hozzák az új miniszterelnök nevét.
Ők mindenképpen többségben vannak, nélkülünk is, úgyhogy ez nem lehet gond, de mi nem adhatunk biankó csekket, mert megtörténhet, hogy olyan személyt javasolnak, akinek jelölésével különféle okokból esetleg nem érthetünk egyet. Úgy vélem, hogy álláspontunk nagyon korrekt, átlátható és őszinte” — szögezte le Kelemen.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/vhegy