2016. december 29., csütörtök

Az RMDSZ-nek az újabb Dragnea-báb ellen sincs kifogása

Tudomásunk szerint nem tett olyat, amely kizárná, hogy megszerezze a magyar érdekképviselet támogatását — közölte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke csütörtökön.


RMDSZ, kormányalakítás, Románia, Sorin Grindeanu, PSD-ALDE, Klaus Iohannis
Az RMDSZ képviselőházi frakciója — Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
A szövetség képviselőházi és szenátusi frakciói közösen döntenek majd arról, hogy adott esetben bizalmat szavaznak-e egy Sorin Grindeanu vezette kormánynak.
Ebben a pillanatban én inkább azt mondanám, hogy igen, de nem egyszemélyes döntés lesz ez. Beszéltem a bánsági kollégákkal, akik jobban ismerik, ők azt mondták, hogy nyitott, bánsági szellemiségű ember, és az ígéreteit betartja. A kollégák, akik dolgoztak már vele, azt mondják, hogy vállalható, megszavazható politikus” — mondta az MTI-nek csütörtökön Kelemen Hunor.

Második elutasítás = felfüggesztés?


Arra a kérdésre, hogy indokoltnak látná-e az államfő felfüggesztését, ha a parlamenti többség második miniszterelnök-jelöltjét is elutasítja, Kelemen Hunor rámutatott: az államfő ugyan nem indokolta meg az első elutasítást, de az SZDP-ALDE koalíciótól kért újabb javaslatot, tehát elismeri a parlamenti többséget, az elutasítással Iohannis nem sértette meg az alkotmány egyetlen cikkelyét sem.

Nem tudom elfogadni, hogy kizárólag politikai indíttatásból, méregből, dühből, sértődöttségből valaki egy ilyen politikai kalandot vállaljon, és ilyen áldatlan állapotot teremtsen” — szögezte le.
Én jobban szeretnék egy parlamentáris köztársaságot. De ha már ilyen alkotmánya van Romániának, ha az alkotmány lehetővé teszi az elnöknek, hogy ne csak egy átjáróház kapusaként viselkedjen, hanem mérlegelési lehetőséget ad a kormányfő jelölésekor és ez egy erős hatáskör, akkor én csak azt mondom: tetszettek volna alkotmányt módosítani. Nem tetszett, amikor megvolt a 70 százalékos többség, akkor ezzel az alkotmánnyal kell élni” — magyarázta az RMDSZ elnöke.
Arra a kérdésre, hogy befolyásolja-e az RMDSZ szavazatát a kormányprogram, Kelemen Hunor elmondta: nem számít arra, hogy az SZDP-ALDE kormányprogramja változni fog a miniszterelnök-jelölt lecserélése után.
A szociálliberális koalíció ígéretet tett az RMDSZ-nek arra, hogy a végleges kormányprogram kitér majd a többség-kisebbség viszony rendezésére, a kisebbségi jogokra” — mutatott rá az RMDSZ elnöke.
Klaus Iohannis államfő várhatóan csütörtökön dönt arról, megbízza-e kormányalakítással Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert, akit a SZDP-ALDE szociálliberális koalíció javasolt a miniszterelnöknek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI