2016. december 19., hétfő

Nagyon úgy fest, hogy az RMDSZ a baloldalt választja

Alkalmi parlamenti együttműködésről kezdett egyeztetéseket az RMDSZ a december 11-i választásokon győztes Szociáldemokrata Párttal.


parlamenti választások, Románia, kormányalakítás, RMDSZ, ALDE, PSD, Liviu Dragnea
Kelemen Hunor — Fotó: Facebook/RMDSZ
A News.ro hírügynökség értesülését megerősítette Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Kelemen arra reagált, hogy Liviu Dragnea, az SZDP elnöke hétfői sajtóértekezletén megemlített: parlamenti együttműködést ajánlanak az RMDSZ-nek. Dragnea nem részletezte, milyen megállapodást ajánlanak az RMDSZ-nek, csak annyit mondott: ha sikerült megegyezniük, írásba foglalják a megállapodás részleteit.

Kelemen is csak általánosságban nyilatkozott, elmondta, hogy a megbeszélésen a megoldandó feladatok széles spektrumát érintették, az infrastruktúra fejlesztéstől a kisebbségi jogokig. „Ha létrejön egy együttműködés, az a gazdasági társadalmi élet minden területére kiterjed, beleértve az emberi és a kisebbségi jogokat is” — szögezte le a politikus.
Sosem utasítottam el a párbeszédet, sem Dragnea úrral, sem mással. Volt már egy megbeszélésünk, de nem jutottunk olyan következtetésre, amit a nyilvánosság elé tárhatnánk. Nem kormányzásról beszélünk. Az SZDP és az ALDE koalíciót kötött, megvan a többségük, tehát csak alkalmi parlamenti együttműködésről van szó” — idézte az RMDSZ elnökét a News.ro.
A pártok kedden és szerdán folytatják a megbeszélést.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres/vhegy