2016. december 11., vasárnap

Az istennek sem akarnak felébredni a románok

A Román Szociáldemokrata Párt fölényesen — a voksok csaknem 46 százalékát megszerezve — nyerte meg a romániai parlamenti választásokat


parlamenti választások, Románia, PSD, RMDSZ, exit-poll, IRES,
Az adatsor az urnazárás előtt egy órával érvényes becslést mutatja — Forrás: IRES
Az RMDSZ 6 százalék körüli támogatottsággal juthat be a bukaresti törvényhozásba a vasárnap este közzétett első becslések szerint.

Az IRES közvélemény-kutató cég exit-pollja szerint:

  • az PSD 45,9,
  • az ALDE 6,3,
  • a Nemzeti Liberális Párt 20,8,
  • a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 9,2 százalékot  ért el.
A Traian Băsescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Pártot (PMP) az ötszázalékos parlamenti küszöb alatt, 4,6 százalékon mérték az exit-pollok, de a részeredmények szerint bejut a bukaresti parlamentbe.

Az IRES szerint a hibahatár 1,6 százalékos.

A Curs-Avangarde exit polljában az SZDP-t 45,5, az NLP-t 21,7, az USR-t 8,5, az RMDSZ-t pedig 6 százalékkal mérték. Ebben a becslésben a PMP is bejut a parlamentbe 6 százalékkal.


A vasárnapi törvényhozási választásokon a névjegyzékben szereplő 18,9 millió választópolgár 39,5 százaléka járult urnákhoz. A legutóbbi, 2012-es parlamenti voksoláson a jogosultak 41,7 százaléka adta le szavazatát.

Idén a külföldi román külképviseleteken mintegy százezren szavaztak, csaknem kétszer annyian, mint a négy évvel ezelőtti parlamenti voksoláson.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres/IRES/vhegy