2016. december 12., hétfő

A választás térképe

A Központ Választási Bizottság (BEC) honlapján közzétett részeredmények szerint hatpárti parlament van kialakulóban Romániában a vasárnapi választásokat követően, amelyeket nagy fölénnyel nyert meg a Szociáldemokrata Párt.


ALDE, BEC, parlamenti választások, PMP, PNL, PSD, RMDSZ, Románia, Traian Băsescu, USR
Románia lassan bevörösödik: olyan megyék vannak - Temes és Brassó -, ahol az SZDP jelöltjei 1990 óta először szerezték meg a szavazatok többségét — Forrás: HotNews
A BEC honlapjára az éjszaka folyamán a voksolás után készült jegyzőkönyvek 99 százalékát töltötték fel.

Az előző esti exit-pollok után a részeredmények is igazolják, hogy magabiztosan átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt az RMDSZ színeiben indult — a Magyar Polgári Párt két jelöltjét is parlamentbe juttató — magyar összefogás. Az RMDSZ a szenátusi listákra leadott szavazatok 6,25%-át és a képviselőházi listákra leadott voksok 6,19%-át kapta meg.

Az SZDP szenátorjelöltjeire a szavazók 45,71%-a, képviselőjelöltjeinek listáira pedig 45,50%-a voksolt, szabadelvű szövetségese, az ALDE is kényelmesen bejut a parlamentbe 6,00%-os, illetve 5,62%-os eredménnyel. A baloldalon így meglesz a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség.

A jobboldalon a Nemzeti Liberális Párt szenátorjelöltjeinek a választópolgárok 20,42%-a, képviselőjelöltjeinek pedig 20,04%-a szavazott bizalmat, az internetgeneráció lázadóit tömörítő, idén alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátorjelöltjei a szavazatok 8,88%-át, képviselőjelöltjei pedig a voksok 8,83%-át szerezték meg.

Băsescu mégis...


A szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésben még kérdéses volt, de már a részeredmények szerint bejut a parlamentbe a Traian Băsescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Párt (PMP) is, amelynek szenátorjelöltjeire a választópolgárok 5,64%-a, képviselőjelöltjeire pedig 5,34%-a szavazott.

Viszonylag kevés — be nem jutott pártra adott — szavazatot kell újraosztani, és nem valószínű, hogy a szociáldemokraták 46 és fél százaléka 50 fölé emelkedjen.

Liviu Dragnea, a szociáldemokrata párt elnöke győzelmi beszédében vasárnap bejelentette, hogy pártja igényt tart a kormányzásra, és a Călin Popescu Tăriceanu vezette liberális ALDE-val akar koalícióra lépni. A román médiában megszólaltatott elemzők szerint nem kizárt, hogy az RMDSZ-t is megpróbálják bevonni a megalakítandó baloldali kormányba.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI