2016. december 2., péntek

A szülők elutasíthatják gyermekük beoltását

Az oltásokat szabályozó, készülő törvény nem kötelezi a szülőket arra, hogy beoltassák gyermeküket — nyilatkozta pénteken Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter.


védőoltások, Románia, egészség, Vlad Voiculescu, vakcina, védőoltás gyermekeknek, védőoltás csecsemőknek, védőoltás lányoknak
Fotó: Máthé Zoltán/MTI
A jelenleg engedélyezési szakaszban levő jogszabály értelmében azok a szülők, akik nem tájékozódnak megfelelően, mielőtt elutasítják a vakcina beadását büntetést kaphatnak.

A tárcavezető szerint jogszabály:
  1. megteremti a törvényi keretet arra, hogy minden vakcinából állandó jelleggel legyen készleten egy bizonyos időre elegendő mennyiség,

  2. jól elhatárolja minden érintett hatóság — a családorvosok, az oltásokért felelő megyei bizottságok, az egészségügyi minisztérium és a többi illetékes intézmény — felelősségi körét.
A miniszter ugyanakkor kiemelte: a tervezet azt is leszögezi, hogy az oltások esetleges mellékhatásaiért a szaktárca vállalja a felelősséget, a szülőkre vonatkozóan pedig előírja, hogy kötelességük alaposan tájékozódni, mielőtt úgy döntenek, nem adatják be gyermeküknek a vakcinát.
A tervezet értelmében a szülőknek jogukban áll elutasítani gyermekük beoltását, erre azonban csak azt követően kerülhet sor, hogy alaposan tájékozódtak ezzel kapcsolatban. A törvény kötelezni fogja tehát a családot az alapos tájékozódásra. (...) Büntetéseket is előír a tervezet, ezek azonban kizárólag a tájékozódási kötelezettség elmulasztására vonatkoznak” — fogalmazott Vlad Voiculescu.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.