2016. december 15., csütörtök

Ritka „emberségről” tett tanúbizonyságot a DNA

A korrupcióellenes ügyészség engedélyezte, hogy csütörtökön négy órára bemehessen a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumba Tamási Zsolt-József, az intézmény tisztségéből felfüggesztett igazgatója.


Tamási Zsolt-József, Római Katolikus Teológiai Líceum, DNA, visszaszolgáltatás, egyház, oktatás
Tamási Zsolt-József ma bemehet a munkahelyére — Fotó: Boda L. Gergely/MTI
Az igazgató — aki egyedül rendelkezik aláírási joggal az intézményben — ez idő alatt elláthatja kézjegyével a tanárok fizetési íveit és az iskola működését biztosító egyéb iratokat.

A gimnázium működése korábban ellehetetlenült amiatt, hogy az intézmény létrehozása körüli vélt törvénysértéseket vizsgáló DNA november elején hatvan napra felfüggesztette tisztségéből Tamásit, és megtiltotta belépését az iskolába.

A korrupcióellenes ügyészség szerint Tamási Zsolt-József és Ștefan Someșan Maros megyei főtanfelügyelő annak ellenére járult hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel.

A DNA Someșant hivatali hatalommal való visszaéléssel és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamásit pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel gyanúsítja.

A román állam 2004-ben szolgáltatta vissza a római katolikus egyháznak a 20. század elején épített II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Főgimnázium épületeit, melyekben az Unirea román és magyar tannyelvű főgimnázium működött. Ugyanabban az évben a Bolyai Farkas Gimnázium termeiben indult be a marosvásárhelyi katolikus oktatás.

Az egyháznak 2014-ig kellett várnia, míg az önkormányzat hozzájárult a Római Katolikus Gimnázium létrehozásához.

Az intézmény a 2015-2016-os tanév elejétől költözhetett be az egyház épületeibe, amelyeket jelenleg az Unirea Főgimnáziummal oszt meg. Egy feljelentés nyomán a DNA 2015-ben az ingatlan visszaszolgáltatásának ügyében is vizsgálatot indított.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI