2016. november 7., hétfő

Via Carpatia: nyolc országon áthaladó autópálya épül

Aláírták a Via Carpatia közlekedési folyosó megépítését célzó együttműködési megállapodást hétfőn Beata Szydlo lengyel kormányfő jelenlétében a délkelet-lengyelországi Lancutban az érintett lengyel, szlovák és magyar megyék képviselői.


(Litvánia, Lengyelország, Ukrajna, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária, Törökország, Via Carpatia, közlekedés, infrastruktúra, autópálya

A lengyel kormányfő az aláírást követő sajtóértekezleten a kelet-közép-európai térség szempontjából stratégiai jelentőségűnek minősítette a Via Carpatia projektjét.

A 2026-ig megvalósítandó projektben részt vevő országok — Litvánia, Lengyelország, Ukrajna, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország — közlekedési tárcáinak képviselői márciusban írták alá Varsóban a folyosó megépítését célzó szándéknyilatkozatot.

Október végén az Európai Parlament támogatta, hogy a mintegy 3,3 ezer kilométeres, a Balti-tengert az Égei-tengerrel és a Fekete-tengerrel összekötő, autópálya-, illetve gyorsforgalmi szakaszokból álló közlekedési folyosó a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) részeként épüljön meg, ami elérhetőbbé teszi az uniós alapokat is.

A projekt magyarországi szakasza mintegy 340 kilométeres, Miskolcot és Debrecent is érinti. A Via Carpatia lengyelországi része mintegy 680 kilométert tesz majd ki, a leghosszabb, mintegy 140 kilométeres szakasz jelenleg a kelet-lengyelországi Lublin és Rzeszów városok között épül.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI