2016. november 10., csütörtök

Először találkozott Trump Obamával

A még hivatalban lévő és a megválasztott amerikai elnök széleskörű megbeszéléseket folytatott bel- és külpolitikai kérdésekről.


amerikai elnökválasztás, Donald Trump, Barack Obama, POTUS, Fehér Ház
Donald Trump és Barack Obama — Fotó: Kevin Lamarque/REUTERS
Barack Obama és Donald Trump másfél órán át tárgyalt egymással csütörtökön a Fehér Házban.

Ez volt a hatalomátadás első hivatalos lépése.

A találkozó után a két politikus nem tartott sajtótájékoztatót, hanem a közös fotózás alkalmával pár mondatos nyilatkozatot tett.


  • Obama „kiválónak” nevezte a megbeszélést;
  • Trump közölte: számít a leköszönő elnök tanácsaira.
Obama elnök azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos az ország újraegyesítése, annak érdekében is, hogy az Egyesült Államok szembe tudjon nézni a kihívásokkal.

„Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ön sikeres lehessen” — fordult Obama Trumphoz. Obama nagyon bátorítónak nevezte, hogy Donald Trump kifejezett érdeklődést tanúsított a közös munka iránt, az ország jövője szempontjából fontosnak nevezte az együttműködést.

Szintén rövid nyilatkozatában Donald Trump kifejtette: megtisztelve érzi magát, hogy megbeszélést folytathatott Obama elnökkel, akivel — mint állította — korábban soha nem találkozott, és „jó embernek” nevezte a leköszönő elnököt. Elmondta: sok fontos kérdést megbeszéltek, köztük nehéz ügyeket. Donald Trump elmondta: arra számít, hogy még több találkozója lesz Barack Obamával, és számít a tanácsaira is.

Hirdetés ________________________________________________

Evilági, Orbán Ferenc, az Evilági 5 éve, Sepsiszentgyörgy
 _____________________ Az Evilági öt éve — születésnapi koncertek

Míg a két politikus tárgyalt, a jelenlegi first lady, Michelle Obama megmutatta a Fehér Házat a leendő first ladynek, Melania Trumpnak.


A kabinetfőnök


Közben a két politikus tájékoztatójára várakozó újságírók felfigyeltek arra, hogy Trump veje, Jared Kushner hosszasan beszélgetett Denis McDonough Fehér Ház-i kabinetfőnökkel, és ebből azt a következtetést vonták le, hogy a Trump kampányában befolyásos szerepet játszó Kushner lehet a következő kabinetfőnök a Fehér Házban.

A megbeszélés után Donald Trump és kísérete a Capitoliumra indult, ahol republikánus és demokrata párti törvényhozókkal találkozik.

Délután Joe Biden alelnök és felesége találkozik Mike Pence leendő alelnökkel és feleségével.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI