2016. november 7., hétfő

Törvényes volt a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium létrehozása

Király András, a román oktatásügyi minisztérium államtitkára nem látja törvénytelennek a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium létrehozását.


Marosvásárhely, oktatás, Római Katolikus Gimnázium, DNA, magyarság, Király András, Tamási Zsolt-József, Ștefan Somesan
A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium — Fotó: Boda L. Gergely/MTI
A magyar nyelvű oktatásért felelős államtitkár azt követően nyilatkozott a Krónika erdélyi napilapnak, hogy a DNA eljárás alá vonta a tanintézet igazgatóját és Maros megye főtanfelügyelőjét.

A DNA éppen az oktatásügyi tárca jóváhagyását hiányolta a létrehozás folyamatából.

Király András — aki az intézmény létrehozásakor is oktatásügyi államtitkár volt — a Krónikának elmondta, hogy Marius Pașcan korábbi prefektus feljelentése nyomán augusztus végén, szeptember elején a minisztérium ellenőrző testülete már vizsgálta a középiskola létrehozásának körülményeit, és nem találta törvényelleneseknek az alapító dokumentumokat. Az államtitkár nem tartotta kizártnak, hogy a folyamatba becsúsztak bizonyos formai hibák, de úgy vélte, ezek nem változtatnak azon a tényen, hogy az iskola létrehozása törvényes volt.

„Az iskolák létrehozásáról nem a tanügyi tárca dönt, hanem az önkormányzat és a tanfelügyelőség. A Római Katolikus Teológiai Gimnázium esetében mindkét intézmény pozitívan bírálta el a kérést” — hangsúlyozta az államtitkár.

Hirdetés ________________________________________________

Evilági, Orbán Ferenc, az Evilági 5 éve, Sepsiszentgyörgy
 _____________________ Az Evilági öt éve — születésnapi koncertek

A DNA a gimnázium törvénytelennek vélt 2014-es létrehozása miatt csütörtökön eljárást indított Tamási Zsolt-József iskolaigazgató és Ștefan Someșan főtanfelügyelő ellen.


DNA, Király András, magyarság, Marosvásárhely, oktatás, Római Katolikus Gimnázium, Ștefan Somesan, Tamási Zsolt-József
Tamási Zsolt-József — Fotó: Boda L. Gergely/MTI
Az ügyészség szerint a két gyanúsított annak ellenére járult hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel.

A DNA pénteki közleménye szerint Someșant hivatali hatalommal való visszaéléssel és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamásit pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel gyanúsítják.

A hatvan napra hatósági felügyelet alá vont iskolaigazgató a kényszerintézkedés idején nem gyakorolhatja igazgatói teendőit, nem léphet be az iskolába, és nem veheti fel a kapcsolatot az ügyben érintett személyekkel. A DNA kérésére a Maros megyei törvényszék Someșant 30 napra házi őrizetbe helyezte.

Az ügyészségi intézkedés szolidaritásnyilvánítási hullámot indított el az erdélyi magyarság körében.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Krónika via MTI