2016. november 15., kedd

Tőkés László nem kapja vissza a Románia Csillaga érdemrendet

A bukaresti táblabíróság elutasította Tőkés László keresetét, amelyben a román állami kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítését kérte.


Forrás: Facebook/Tőkés László Sajtóirodája
Tőkéstől az érdemrend becsületbíróságának javaslatára Klaus Iohannis román államfő márciusban vonta vissza a Románia Csillaga lovagi fokozatát, amit az 1989-es temesvári forradalom kirobbantásában szerzett történelmi érdemeiért kapott meg a huszadik évfordulón.

A kitüntetés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében, ahogyan Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

Tőkés László a temesvári forradalom szellemének védelmében indított közigazgatási pert Klaus Iohannis államfő és az elnöki rendeletet ellenjegyző Dacian Cioloș miniszterelnök ellen, az ügynek nem lévén anyagi vonzata.
Meg kell védeni a temesvári népfelkelés történelmi szerepét és ne lehessen semmivé tenni az egykori, '89 decemberi román-magyar történelmi összefogás jelentőségét” —mutatott rá Kincses Előd, Tőkés ügyvédje.

A felperes szerint az elnöki rendelet törvénytelen, mert a kitüntetéseket szabályozó törvény csak két esetben teszi lehetővé egy elismerés visszavonását, és ezek egyike sem áll fenn.

Az érdemrendet akkor kell visszavonni:

  1. ha a kitüntetettet jogerősen szabadságvesztésre ítélik,

  2. vagy akkor, ha olyan tetteket követ el, amelyek méltatlanná teszik az elismerésre.
„Tőkés Lászlót azonban nem tettei, hanem egy véleménynyilvánítása miatt büntetik, amelynek szabadságát az alkotmány garantálja” — érvelt ügyvédje a múlt heti tárgyaláson.

Hirdetés ____________________________________________
szekelylovas.ro, székely lovas, lovas portál
 ___________________________ ☼☽ Székelyföld lovas portálja

A román igazságszolgáltatási portálon kedden közzétett végzés szerint a bukaresti táblabíróság „megalapozatlannak” találta Tőkés László keresetét, amelyben a kitüntetését visszavonó elnöki rendelet eltörlését kérte.

Az ítélet nem jogerős, ellene a legfelső bírósághoz lehet fellebbezni a felek kiértesítésétől és az indoklás közzétételétől számított 15 napon belül.

Romániában tucatnyi olyan embernek — köztük a korrupcióért több ízben bebörtönzött Adrian Năstase volt miniszterelnöknek — van a birtokában a Románia Csillaga, akiket szabadságvesztésre ítéletek, és akiktől a törvény szerint vissza kellett volna vonni a kitüntetést.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI