2016. november 30., szerda

A magyar diplomaták nem vehetnek részt a román nemzeti ünnepen

A HVG úgy értesült, hogy Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter megtiltotta a külföldi magyar képviseletek diplomatáinak, hogy részt vegyenek a december elsejei román nemzeti ünnep alkalmával szervezett rendezvényeken és fogadásokon.


Szijjártó Péter — Fotó: Soós Lajos/MTI
A lap kérdéssel fordult a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumhoz, arról érdeklődve, igaz-e az értesülésük, és ha igen, milyen megfontolásból adtak ki ilyen utasítást?

A tárca válaszában úgy fogalmazott:
Mivel a magyar embereknek nincs mit ünnepelniük december elsején ezért a külgazdasági és külügyminiszter minden diplomatának és minden minisztériumi alkalmazottnak megtiltotta a román nemzeti ünnepségeken való részvételt”. 
Egyben közölték, hogy Szijjártó Péter két ízben is tájékoztatta a döntésről a parlamenti képviselőket: először a Nemzeti Összetartozás Bizottság ülésén, majd a Külügyi Bizottság és a Gazdasági Bizottság összevont ülésén.

Szijjártó Péter csütörtökön nyilatkozott az M1-nek az üggyel kapcsolatban.

A külügyér szerint furcsa lenne, ha a Magyarországot képviselő diplomaták, külügyminisztériumi alkalmazottak román nemzeti fogadásokra járkálnának ezen a napon.
Ezért megtiltottam minden külképviseleten dolgozó magyar diplomatának és mindenkinek, aki a külügyminisztériumban dolgozik Budapesten, hogy részt vegyen akár Magyarországon, akár külföldön rendezendő román nemzeti ünnepi alkalmakon” — húzta alá a miniszter.
Romániában december 1-jén az 1918-ban e napon megtartott gyulafehérvári nemzetgyűlés évfordulóját ünneplik, amikor a magyarországi románokat képviselő 1228 küldött kinyilvánította szándékát, hogy Erdély, a Körösök vidéke, Bánát és Máramaros — összesen 26 történelmi vármegye — a Román Királysághoz csatlakozzon. Mindazon jogokból, amelyeket Gyulafehérváron az erdélyi magyaroknak ígértek, jóformán semmi sem lépett életbe — emlékeztetett a lap.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: HVG