2016. november 8., kedd

Tăriceanu élő adásban vallott szerelmet az RMDSZ-nek

A szociáldemokratákkal együttműködő Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke számol azzal a lehetőséggel, hogy a decemberi parlamenti választások után együttműködjenek az RMDSZ-szel.


Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, parlamenti választások, Románia, RMDSZ, Liviu Dragnea, kormányalakítás
Călin Popescu Tăriceanu — Fotó: Alexandru Mihăescu/Mediafax
Mindezt annak ellenére, hogy Liviu Dragnea SZDP-elnök a napokban többször is kizárta a magyar érdekképviselettel közös kormányzás lehetőségét.

Călin Popescu Tăriceanu a román közszolgálati televíziónak nyilatkozva hétfőn azzal érvelt: nem jó figyelmen kívül hagyni a magyar kisebbség célkitűzéseit, mert amikor a lakosság egy jelentős hányadát semmibe veszik, és kizárják a döntéshozatalból az „szélsőséges kilengések” kockázatával jár.

A politikus, aki 2004-től 2008-ig Románia miniszterelnöke volt, hasznosnak és gyümölcsözőnek ítélte az RMDSZ-szel korábbi koalíciós együttműködését.
Nekem nagyon jó volt az együttműködésem az RMDSZ-szel. Hasznosnak és gyümölcsözőnek éreztem olyan emberekkel együttműködni, akiknek általam nagyra értékelt politikai tapasztalatuk van” — mondta Tăriceanu hétfőn a román közszolgálati televízió műsorában.
Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák

„Lehetnek különbözőek a látásmódjaink.”


Tăriceanu Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azon kijelentésére is reagált, miszerint 1918 decemberében a magyarok vesztesek voltak.


Úgy értékelte: 1918 után Erdély többségi románság — amely a városokban ugyan kisebbségben volt, de a térség egészében többséget alkotott — az „anyaországhoz való visszatérést” követően megszűnt másodrangúnak lenni, és a „többiekkel, a magyarokkal egyenrangú” polgársággá lépett elő.

A politikus szerint nem állítható, hogy 1990 után a magyarság mellőzött lett volna Romániábanugyanolyan mértékben teljesültek célkitűzései, mint a többségi román lakosságé.

Nulla esély


Múlt héten Liviu Dragnea, a december 11-i parlamenti választások megnyerésére leginkább esélyes SZDP elnöke leszögezte: nem akar kormányzási megállapodást kötni az RMDSZ-szel.


Dragnea hétfőn megerősítette: az RMDSZ-szel való közös kormányzás „esélye nulla”, miután Kelemen Hunor az RMDSZ kampánynyitó rendezvényén arról beszélt, hogy „1918 a veszteség éve volt” a magyarság számára.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres/vhegy