2016. november 30., szerda

Sabin Gherman: Elegem van Romániából

A magyarok az ő identitását is alakítják, állítja az erdélyi autonómiamozgalom legfőbb alakja, Sabin Gherman.


román nemzeti ünnep, Románia, 1918-as egyesülés, Sabin Gherman, Heti Válasz, Erdély, autonómia, erdélyi magyarok, Erdély–Bánság Liga
Sabin Gherman — Forrás: Facebook
Az Erdély–Bánság Liga megalapítójával Csinta Samu készített nagyinterjút a Heti Válasz részére.

Mit tervez december 1-jére, a román nemzeti ünnepre?
Semmi extra. Este meghallgatom az eseményről készült összefoglalókat, és elborzadok. Ceauşescu idején az Erdéllyel való egyesülés évfordulója nem volt akkora esemény. Augusztus 23-a vitte a show-t, az 1944-ben a szovjetekhez való román átállás ünneplésekor gyakorlatilag mindent kiélt a hatalom. Nem beszélve arról, hogy akkor osztottak ingyen sört és miccset” – emlékeztet az interjú legelején Sabin Gherman.
A beszélgetés utolsó gondolata pedig így hangzik:
Elképeszt, amikor a romániai magyarok kisebbségként határozzák meg magukat. Mondom is nekik, hagyjátok ezt a Ceauşescutól örökölt kifejezést, ti nemzeti közösség vagytok, akik az én identitásomat is alakítottátok.”
A teljes interjú a december 1-jei Heti Válaszban olvasható. A lap elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

A Háromszék napilapban megjelent interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható el.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Heti Válasz