2016. november 9., szerda

Könyvvel és imával tüntetnek a marosvásárhelyi iskoláért

A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye vagyonát kezelő Státus Alapítvány szervezi a Római Katolikus Gimnázium melletti szombati, marosvásárhelyi tüntetést.


Státus Alapítvány, Reményik Sándor, Templom és iskola, DNA, magyarság, Marosvásárhely, oktatás, Római Katolikus Gimnázium, Ștefan Somesan, Tamási Zsolt-József
A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium — Fotó: Boda L. Gergely/MTI
A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy egy könyvet is hozzanak magukkal, amelyet aztán a katolikus gimnáziumnak adományoznak.

Mindezt Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános jelentette be egy szerdai sajtótájékoztatón.

A főesperes elmondta: azt tervezik, hogy a beszédek, a közös ima és énekszó mellett a résztvevők közösen mondják el Reményik Sándor Templom és iskola című versét, melynek szövegét előzetesen több száz példányban osztják ki a résztvevők között.

A főesperes arra is kérte a szombati tiltakozókat, hogy csendben és fegyelmezetten vonuljanak az iskola elé, ne hozzanak magukkal zászlókat, pártszimbólumokat, és olyan tárgyakat, amelyeket a csendőrség „hidegfegyvernek” minősíthetne.

A sajtótájékoztatón részt vett Novák Csaba Zoltán történész, az RMDSZ önkormányzati képviselője, szenátorjelöltje is, aki bejelentette: szombaton Erdély más településein is szimpátiatüntetéseket szerveznek. „Fel kell lépnünk a közösségünk ellen irányuló meghurcoló és megfélemlítő törekvések ellen” — fogalmazott a politikus.

A katolikus gimnázium törvénytelennek vélt létrehozását azt követően kezdte vizsgálni előbb a minisztérium ellenőrző testülete, majd az ügyészség, hogy augusztusban tanteremvita alakult ki az egyházi épületeken osztozó két intézmény között.


Az egykori II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium főépületét az Unirea Főgimnázium használja, a katolikus gimnázium pedig az egyik melléképületben működik. Az épületegyüttest hosszas pereskedés után 2004-ben szolgáltatta vissza az állam a katolikus egyház vagyonkezelőjének, a Státus Alapítványnak.

Az egyház 2014-ben 2019-ig szóló felhasználási szerződést kötött a várossal, amelyben éves bontásban szabályozták a tantermek elosztását az Unirea és az egyházi iskola között. A megállapodást az borította fel, hogy az Unirea a 2015-16-os tanévtől lemondott a magyar tannyelvű osztályairól, amelyeket az általuk használt tantermekkel együtt vett át a felekezeti iskola. Az Unirea viszont a 2016-17-es tanévtől román osztályok indításával igyekezett pótolni diákjai létszámát. A tanteremhiányt végül a felekezeti iskola kárára oldották meg.

Hirdetés ________________________________________________

Evilági, Orbán Ferenc, az Evilági 5 éve, Sepsiszentgyörgy
 _____________________ Az Evilági öt éve — születésnapi koncertek
Forrás: MTI