2016. november 3., csütörtök

Remélem, nem döglesz meg, Victor Ponta

Tegnap reggel egy román hírportál, a Hotnews.ro Facebook-oldalán mintegy 20 percen keresztül a következő szöveg virított: „Sper sa crapi, Victor Ponta.”, azaz „Remélem, megdöglesz, Victor Ponta.”


#spersăcrapi, Victor Ponta, Facebook, Hotnews,
Victor Ponta — Fotó: Robert Ghement/EPA/MTI
Hogy történhetett ez meg? A portál közösségi oldalának szerkesztésével megbízott újságíró tanonc tévedésből személyes oldala helyett a lapén osztott meg egy hírt a fenti „ajánlással”.

A szerkesztőnél Victor Ponta egy arroganciától fűtött bejegyzése verte ki a biztosítékot, amiben a volt miniszterelnök utódjának második keresztnevével (Julien) gúnyolódik, viszont ami ennél is felháborítóbb, Dacian Cioloșt a Colectiv-tűzvész lángjaiból kipattant kormányfőnek aposztrofálja.

#spersăcrapi, Victor Ponta, Facebook, Hotnews,
Forrás: Facebook
Ami ezután történt, az már történelem:
  1. a bejegyzés egy hurrikán erejével söpört végig a Facebookon: megszületett a #spersacrapi hashtag, a mémgyárosok pedig könyörtelenül lecsaptak a ziccerre;

  2. 20 perc telt el, amíg a Hotnewsösök tudomására jutott, hogy mit élesített a social media-munkatársuk — törölték a megosztást, elnézést kértek érintettől, olvasóktól, kollégáktól satöbbi, és jelezték, hogy a bejegyzést megosztó szerkesztőt azonnali hatállyal menesztették;

  3. az eset — akárcsak Ponta személye (milliók utálata ellenére ő az egyik legnépszerűbb politikus Romániában) — gyakorlatilag kettészakította az országot: vannak, akik szerint elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan az újságíró tette — még akkor is, ha „csak” magánvéleményét fejtette ki —, ők egyetértenek a Hotnews lépésével, mondván, hogy egy magát mértéktartónak tartó lap nem süllyedhet ilyen mélyre, mások szerint a szerkesztő nem tett mást, mint szavakba öntötte sok millió román gondolatát, ami már önmagában felér egy hőstettel, ezért petícióban követelik, hogy vegyék vissza az újságírót.
Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák

A történet számos, szólásszabadsággal, gyűlöletbeszéddel és az újságírói deontológiával kapcsolatos kérdést felvet. Ezen kérdések széles körű megvitatása jelenleg is zajlik, és ahogy elnézzük, egy darabig eltart még, arra viszont kevés esélyt látunk, hogy az álláspontok közeledjenek egymáshoz.

Szerkesztőségünk álláspontja: négyévenként lehetőségünk nyílik arra, hogy pecséttel a kezünkben „kinyírjuk” a korrupt politikai „elitet”, mégsem tesszük. Egy magát valamire tartó európai ország népe nem tűrheti meg az olyan politikusokat, mint Ponta, aki politikai és közéleti szempontból rég halott lenne, ha Románia kicsit nyugatabbra helyezkedne el. Részünkről nem kívánjuk az ex-miniszterelnök halálát, ellenkezőleg: kívánunk neki erőt, egészséget és hosszú börtönéveket, hogy legyen ideje reflektálni azon a mérhetetlen káron, amit az elmúlt évek során Romániának okozott. Szóval meg ne dögölj, Victor Ponta! (Kerekes)

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.