2016. november 28., hétfő

Óriási botrány lett a miniszterelnöki interjú miatt

A román közszolgálati televízió a kampányra hivatkozva a választások utánra halasztotta egy Dacian Cioloș miniszterelnökkel készült interjú sugárzását.


Románia, Dacian Cioloș, TVR, Irina Radu, parlamenti választások, Viața satului
Fotó: Gabriel Petrescu/Mediafax
A felvételt eredetileg „A falu élete” c. műsor vasárnapi adásába szánták, de a TVR szombat este azt közölte a miniszterelnökkel, hogy a választások előtt az interjú csak a választási kampányműsorban kerülhet adásba.

A médium arra hivatkozott, hogy Dacian Cioloș a Nemzeti Liberális Párt kampányának egyik „arca”, plakátokon és kampányvideókban jelenik meg, és emiatt az interjú azt a benyomást keltheti, hogy bújtatott választási propaganda.

A TVR azért döntött a halasztásról, mert Cioloș nem egyezett bele abba, hogy az interjút egy választási kampányműsorban adják le.

A kormányfő szerint a vele készült anyag kizárólag tájékoztató jellegű, viszont a köztévé illetékesei viszont úgy ítélték meg, hogy az interjú nem tartalmaz fontos vagy sürgős, naprakész közölnivalókat, amelyek a választási kampány lejártával ne lennének már aktuálisak.

Kettős mércével mér a TVR?


Radu Carp, a TVR igazgatótanácsának liberálisok által jelölt tagja a tévé etikai bizottságától követelte az eset kivizsgálását, emlékeztetve, a 2014-es elnökválasztás előtt a TVR-t nem akadályozták meg hasonló aggályok abban, hogy Victor Ponta akkori miniszterelnökkel A falu életében interjút sugározzon, pedig Ponta a szociáldemokraták államfőjelöltje volt akkor, Dacian Cioloș viszont nem indul a mostani december 11-i parlamenti választásokon.

Alina Gorghiu, a NLP elnöke az ügyre reagálva cenzúrának nevezte a közszolgálati televízió döntését.
A TVR az SZDP-közeli vezetőség döntései miatt szakmai fertőben ragadt, akármennyire is próbálja tisztára mosni magát” — fogalmazott Gorghiu.
Az eset miatt Irina Radut, a köztévé elnök-vezérigazgatóját a képviselőház kulturális bizottsága elé idézték.

A tavaly novemberben beiktatott szakértői kormány vezetőjeként Cioloș igyekszik politikai függetlenségének legalább a látszatát megőrizni, de a liberálisok politikai ellenfelei, elsősorban a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező szociáldemokraták képmutatással vádolják, a kampányban pedig támadásaik fő célpontjává tették.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres/vhegy