2016. november 11., péntek

Orbán Viktor nagy reményeket fűz Donald Trumphoz

A magyar-amerikai politikai együttműködés teljes megváltozására számít Orbán Viktor miniszterelnök azzal, hogy a republikánus Donald Trump győzött az amerikai elnökválasztáson.


Orbán Viktor, Barack Obama, Donald Trump, amerikai elnökválasztás, Fehér Ház, magyar-amerikai kapcsolatok, Washington,
Orbán Viktor — Fotó: Illyés Tibor/MTI
A magyar miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának adott interjút.

Orbán kifejtette: Magyarország gazdasági, biztonsági kapcsolatai eddig is erősek voltak az Egyesült Államokkal, a politikai együttműködés azonban állandóan zátonyra futott a demokrata párti washingtoni kormányzattal.

Az ugyanis egy „liberális művilágban élte az életét”, egy ideologikus gondolkodásmódot követett, demokráciát akart exportálni a világban úgy, ahogyan ő érti a demokráciát, és támogatta a világban zajló bevándorlási folyamatot — mondta.

Arra a felvetésre, hogy a demokrata kormányzat "különösebben nem veregette a magyar kormány vállát", és számít-e változásra ebben, azt felelte: 180 fokosra.
Jobb hely lesz a világ az új amerikai elnökkel, erre komoly esélyünk van — jelentette ki Orbán Viktor.
Donald Trump várható politizálásáról szólva a miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a kampány és a kormányzás két különböző dolog. „Magyarország egy racionális, higgadt, átgondolt amerikai külpolitikában érdekelt” — jelezte.

Arra a felvetésre, hogy Trump a kampányban úgy nyilatkozott a szabadkereskedelmi tárgyalásokról, hogy ő azt ebben a formában nem támogatja, Orbán Viktor úgy reagált: „mi sem, akkor ebben egyetértünk”.

Hirdetés ________________________________________________

Evilági, Orbán Ferenc, az Evilági 5 éve, Sepsiszentgyörgy
 _____________________ Az Evilági öt éve — születésnapi koncertek

Megjegyezte, a jövőben az európai biztonság is más lesz, „többet kell áldoznunk a saját biztonságunk megvédésére”, a megválasztott amerikai elnök ugyanis világossá tette, hogy „nem hajlandó tovább ugyanazt a cechet fizetni, mint eddig”.
Nekünk is jót fog tenni, ha komolyabban állunk a biztonság kérdéséhez, és nem tekintjük azt olyannak, mint amit valaki más a kontinensen kívülről egy hatalmas amerikai hadsereggel garantál, hanem nekünk is tennünk kell az európai biztonságért” — fejtette ki.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI