2016. november 25., péntek

Orbán és Trump egy húron pendülnek

A megválasztott amerikai elnök és a magyar kormányfő telefonbeszélgetést folytatott, amelynek részleteiről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számolt be pénteken.


Donald Trump, magyar-amerikai kapcsolatok, Magyarország, Orbán Viktor, Szijjártó Péter, I am big fan of Hungary
Orbán Viktor — Forrás: Facebook/Orbán Viktor
A külügyminiszter ismertetése szerint Donald Trump megköszönte Orbán Viktornak az amerikai magyar közösség támogatását. Jelezte, nagyon sokat jelentett számára, hogy az amerikai magyarok nagy számban álltak mellé és ennek komoly jelentősége volt a győzelmében is.
Azt mondta miniszterelnök úrnak, hogy mindig is nagy tisztelője volt Magyarországnak, ez szó szerint úgy hangzott, hogy »I am big fan of Hungary«, és elmondta azt is, hogy respektálja miniszterelnök úr eddigi teljesítményét miniszterelnökként, és respektálja Magyarország és a magyar gazdaság teljesítményét is” — nyilatkozta Szijjártó az M1-nek.
A külügyminiszter hozzátette: Donald Trump arról is beszélt, hogy izgalmas idők jönnek most a világban, ezért érdeklődéssel és várakozással tekint a közös munka elé a magyar miniszterelnökkel és Magyarországgal.

Szijjártó Péter megerősítette: Trump találkozóra hívta Orbán Viktort, amelynek konkrét időpontjáról és részleteiről szóló egyeztetést az új elnök januári hivatalba lépése után kezdődhet meg.

Szijjártó Péter szerint a telefonbeszélgetésből világosan kiderült: két olyan politikusról van szó, akik egészen újfajta megközelítéssel állnak a világ kihívásai elé.

Úgy vélte: az az új típusú megközelítés figyelhető meg Donald Trump kampányban elmondott beszédeiből, illetve gazdaságpolitikára és külpolitikára vonatkozó terveiből, mint amilyen új típusú megoldásokkal Magyarország nem csak túlélt 2010-ben, hanem a „megoldás részévé vált Európában és a világban is”.

Meglátása szerint a telefonbeszélgetés megerősítette, hogy Magyarország és Európa számára is kedvező választói döntés született az Egyesült Államokban.

Magyarország számára jó hír, hogy végül Donald Trump nyerte el az amerikai emberek (elektorok  - szerk. megj.) bizalmát” — tette hozzá.
Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák
MTI/M1/vhegy