2016. november 25., péntek

Miniszteri rendelet szabályozza a házi feladatokra szánt időt

Rendeletet készül aláírni Mircea Dumitru oktatási miniszter arról, hogy tanórák után hány órát tölthetnek az iskolások a házi feladatok elvégzésével.


oktatás, iskola, házi feladat, Románia, oktatási miniszter, miniszteri rendelet, Mircea Dumitru, Cioloș-kormány
Az iskola túl sok „házival” terheli a diákokat — Fotó: Beliczay László/MTI
A tárcavezető szerint erre azért van szükség, mert a pedagógusok nem értik meg, mennyire túlterheltek a gyermekek.

Véleménye szerint a törvényhozónak — jelen esetben az oktatási miniszternek — rendeletben kell szabályoznia például azt, hogy előkészítő osztályban nem szabad házi feladatot adni a tanulóknak.
Hétfőn írom alá a rendeletet, amely megszabja, hány órát tud, illetve kell dolgoznia egy tanulónak órák után. A nyári vakációk már egyfajta versengéssé alakultak, hogy hány száz ezer feladatot oldjunk meg. Mi, felnőtt emberek is azért várjuk a nyarat, hogy lazíthassunk, pihenhessünk. Mindeközben egy VIII., IX., X., XI. osztályos tanulónak folyamatosan dolgoznia kell, hogy szeptemberre, amikor elkezdődik az iskola, legyen kész mindennel, amit tanárai kértek tőle” — fogalmazott a miniszter.
Mircea Dumitru szerint az elemi osztályos tanulóknak annyi házi feladatot kell feladni, amennyit legfeljebb egy óra alatt elkészíthetnek, az V-VIII. osztályosoknak pedig legtöbb két órát kellene az otthoni tanulásra szánniuk.

Ez nem azt jelenti, hogy ha egy gyerek többet szeretne dolgozni, meg kell tiltani neki. Ha ő több órán át olvasni kíván, az ő döntése” — hangsúlyozta az oktatási miniszter.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák
Forrás: Agerpres