2016. november 15., kedd

Népszabadság-különkiadással jelent meg a mai Libération

Libération, Népszabadság, sajtószabadság, Magyarország, Orbán Viktor, demokratúra, Marabu
Karikatúra: Dessin Marabu/Libération
Az októberben megszűnt ellenzéki lap négyoldalas különkiadását közölte a Libération — a francia baloldali lap hasábjain a bezárt magyar lap munkatársainak franciául közölt írásai olvashatók.


Veszély című szerkesztőségi írásában Laurent Joffrin főszerkesztő úgy vélte, hogy ami a Népszabadsággal történt az egy olyan kelet-európai történet, amely el kell, hogy gondolkoztassa Nyugat-Európát és az Európai Unió valamennyi demokráciáját. A magyar lapot ugyanis szerinte „egy kapitalista manőverrel Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel állók hosszúra nyúlt keze zárta be”.

Demokratúra


A Libération szerint Orbán Viktor a kommunista rezsim ellen harcoló egykori liberálisként lassanként egy számára hatékonyabbnak tűnő „harci lóra” váltott, a nacionalizmusra, amelyben „a bevándorlás félelmével lebénított és a nagyság álmával kecsegtetett közvélemény támogatását” biztosítani tudja.

Törökország és Oroszország mintájára, ugyanazokkal a szlogenekkel, amelyekkel Donald Trump hatalomra jutott, és amelyek megtalálhatók a francia Nemzeti Front vagy Nicolas Sarkozy elnökjelölt propagandájában is, „egy újfajta rendszer épült ki, egy demokratúra, amely egy látszatpluralizmus és egy nagyon is valós zsarnokság keveréke” — írta a főszerkesztő.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI