2016. november 17., csütörtök

Nemzeti hős lett Romániában a magyargyilkoló Avram Iancu

Kihirdette csütörtökön Kluas Iohannis államfő azt a törvényt, amely a román nemzet hősévé nyilvánítja Avram Iancut — tájékoztat az államelnöki hivatal.


Avram Iancu, 1848-49-es forradalom és szabadságharc, Erdély, Románia, erdélyi magyarok
Avram Iancu — Barbu Iscovescu festménye (részlet)
Az elnök egyszer visszaküldte a jogszabályt a parlamentnek újratárgyalásra, arra hivatkozva, hogy az alkotmány értelmében kizárólag az államelnök hatáskörébe tartozik a tiszteletbeli címek rendelettel való odaítélése, nem a parlamentnek kell erről törvényt hoznia.

A képviselőház azonban elutasította az újratárgyalásra vonatkozó igénylést, így a törvény ismét az elnök elé került, aki másodszorra kihirdette azt.

A jogszabály a román nemzet hősévé nyilvánítja Avram Iancut, aki az 1848—1849-es forradalom és szabadságharc ellen Erdélyben szervezett császárhű román felkelés vezetője volt, és akinek — a törvény szövege szerint — „rendkívüli érdemei vannak a román nemzeti jogok és identitás ősi földön való kinyilatkoztatásában”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres