2016. november 12., szombat

Nagy széllel érkezik a havazás Erdélybe

Riasztást adtak ki a meteorológusok: jelentős mennyiségű, havazásba forduló esőzésre, viharos szélre és hófúvásra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.


havazás, szélvihar, Erdély, időjárás, tél, Románia, ANM, hóvihar-riasztás, szélvihar-riasztás, csapadék, havas eső
Magyarországon már havazik — Fotó: Varga György/MTI
A riasztás szombat délután 4 órától vasárnap este 10 óráig érvényes.

Viharos erősségű szélre elsősorban a hegyvidéken lehet számítani, itt már szombat délutántól havazni fog. A megerősödő szél — sebessége időnként elérheti az óránkénti 55-65 kilométert, de elszigetelten lehet akár 80-90km/h is — többfelé hófúvást okoz.

A csapadék — havas eső, havazás — mennyisége a legtöbb helyen meghaladja a 20 litert négyzetméterenként, helyenként azonban, főleg Erdély és Moldva magasabb területein, 40 l/nm is lezúdulhat.

Az ANM szerint a fenti meteorológiai tényezők hatására vasárnapra jelentősen lehűl az idő.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák

Magyarországon jelentős részén egyelőre eső esik, de a hőmérséklet a nyugati határ mentén csökken, és ezzel egy időben az eddigi eső egyre inkább havazásba vált át. A Kisalföldön és Vas megye nyugati felén már megmarad a hó.

A havazás, a szél és a hófúvás veszélye, valamint az északira forduló, viharossá fokozódó szél miatt Vas, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetéseket, a sok eső miatt három dunántúli megyére másodfokú, további kilenc megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a meteorológiai szolgálat.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/ANM/MTI