2016. november 11., péntek

Megszűnik Beke István és Szőcs Zoltán házi őrizete

Megszűnik a székelyföldi merényletkísérlettel vádolt Beke István és a felbujtással vádolt Szőcs Zoltán házi őrizete.


Beke István, DIICOT, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Kézdivásárhely, székely terroristabotrány, Szőcs Zoltán
Beke István, itt még bilincsben — Fotó: Andreea Alexandru/Mediafax
A romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) nem fellebbezett ugyanis az e kényszerintézkedést hatósági felügyeletre enyhítő november 4-ei bírósági döntés ellen.

A bukaresti táblabíróság illetékesei pénteken értesítették a rendőrséget a kényszerintézkedés enyhítéséről.

A hatósági felügyelet idejére:

  • megtiltják Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak, hogy közvetlenül vagy közvetve kapcsolatba lépjenek egymással vagy az ügy tanúival,
  • nem vehetnek továbbá részt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) és a Szent László Serege egyesület rendezvényein,
  • engedély nélkül nem hagyhatják el Romániát,
  • időközönként jelentkezniük kell a hatóságoknál.

A HVIM erdélyi aktivistái ellen május 19-én emelt vádat a DIICOT. Beke Istvánt közösség elleni merénylet kísérletével, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt a két említett bűncselekményre való felbujtással vádolják.

Az ügyészség szerint emberélet kioltására alkalmas bombát lehetett volna gyártani azokból a petárdákból, amelyeket a házkutatáson az egyik vádlottnál találtak a nyomozók. A vádirat olyan lehallgatott beszélgetések leiratát is közli, amelyekben a HVIM székelyföldi vezetői egy gázvezeték felrobbantásáról, valamint arról beszélnek, hogy orosz szervezetektől szeretnének támogatást szerezni a műveletekhez.

A vádiratban a DIICOT arra kéri a bíróságot, hogy nyilvánítsa fasiszta, rasszista és xenofób szervezetté a Romániában nem bejegyzett HVIM-et, valamint a nyilvántartásba vett Szent László Serege Egyesületet.


Az erdélyi magyar lapok szerint az ügyészek a román közvélemény érzelmeire is hatni próbáltak azzal, hogy folyamatosan a vádlottak román- és Románia-ellenességét, valamint Nagy-Magyarország visszaállításának a veszélyét hangoztatják.

A per érdemi tárgyalása szeptemberben kezdődött el, és a tanúk meghallgatásánál tart. A következő tárgyalást — melyen várhatóan az ügy meg nem nevezett koronatanúját is meghallgatják — december 5-re tűzték ki.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI