2016. november 8., kedd

Megbukott a parlamentben Orbán Viktor alkotmánymódosítási javaslata

Nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást kedden a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítási javaslata, amely kimondta volna, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.


alaptörvény, alkotmánymódosítás, Magyarország, kvótareferendum, Orbán Viktor, Fidesz-KDNP, Jobbik, magyar ellenzéki pártok
Orbán Viktor — Fotó: Kovács Tamás/MTI
Az előterjesztésre 131-en szavaztak igennel a szükséges 133 helyett.

A javaslatot csak a kormánypárti képviselők támogatták; az ellenzékiek közül hárman — Fodor Gábor, Kész Zoltán és Kónya Péter független képviselők — nemmel voksoltak, a többiek nem nyomtak gombot.

Az MSZP már korábban bejelentette, hogy nem vesz részt a szavazásban, ahogyan az LMP is jelezte, képviselői nem nyomnak majd gombot.

A Jobbik a letelepedési kötvény megszüntetéséhez kötötte a módosítás támogatását, ez azonban nem történt meg. A kormány szerint a letelepedési kötvény és az alaptörvény-módosítás nem függ össze egymással.

A szavazáson az MSZP és a Jobbik képviselői is molinókkal tiltakoztak az ülésteremben.


alaptörvény, alkotmánymódosítás, Magyarország, kvótareferendum, Orbán Viktor, Fidesz-KDNP, Jobbik, magyar ellenzéki pártok,
Cirkuszt a népnek! — Fotó: Kovács Tamás/MTI
A Jobbik molinóján az állt, hogy „Az a hazaáruló, aki pénzért terroristát is beenged”, a szocialisták áthúzott helikoptert ábrázoló lapokat mutattak fel.

A kormányfő az október 2-i kvótanépszavazás után tett javaslatot az alaptörvény módosítására, amelyről több frakcióközi egyeztetést is tartottak.


Az öt cikkből álló változtatással bekerült volna az alaptörvénybe egyebek mellett az, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be és idegen állampolgár — amelybe a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezők nem tartoznak bele — Magyarország területén a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI