2016. november 14., hétfő

Ma este szuperhold lesz

A Hold ma este sokkal nagyobb és fényesebb lesz, mint bármikor az elmúlt csaknem 69 év során — a legközelebbi hasonló látványosságra 18 évet kell várni.


csillagászat, szuperhold, égi jelenség, Hold
Szuperhold — Fotó: Lai Seng Sin/AP/MTI
A köznyelv szuperholdnak nevezi, amikor a holdtölte az égitest ellipszis alakú pályájának a Földhöz legközelebbi pontján következik be.

Ilyenkor az égitest látszólagos mérete körülbelül 14 százalékkal haladja meg szokásos nagyságát, fényessége pedig 30 százalékkal nő. Átlagosan minden 14. holdtölte szuperhold.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA adatai szerint a Hold november 14-én „mindössze” 356 ezer 508 kilométerre lesz a Földtől. Ez 46,7 kilométerrel kisebb távolság, mint volt a legutóbbi rekorder szuperhold alkalmával, 1948. január 26-án.

Hirdetés ____________________________________________
szekleylovas.ro, székely lovas, lovas portál
 ___________________________ ☼☽ Székelyföld lovas portálja

A rendkívüli szuperhold az egész Földről látható lesz jó idő esetén szabad szemmel is, de látcsővel vagy teleszkóppal minden korábbinál jobban kivehetők lesznek a Hold felszínének részletei.

Számítások szerint 2034-ben égi kísérőnk még jobban megközelíti bolygónkat, a szuperholdat akkor „alig” 356 ezer 445 kilométer választja el a Földtől.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI