2016. november 26., szombat

Látogatható lesz Ceuașescu titkos bunkere

Megnyitják a látogatók előtt az utolsó román kommunista diktátor egyik bukaresti bunkerét — közölte szombaton a Mediafax hírügynökség, amely elsőként fotózhatta le a titkos létesítményt.


Bukarest, Ceaușescu-diktatúra, Nicolae Ceaușescu, Primăverii palota, Románia, Ceaușescu-bunker
A bunkerhez vezető vaskos páncélajtót a palota alagsorának egy semmit sem sejtető kárpitozott ajtaja takarja — Forrás: Mediafax
A bunker a nagyzási és üldözési mániájáról elhíresült diktátor egykori otthona, a Primăverii palota alatt, tíz méteres mélységben található.

Nicolae Ceaușescu állítólagos atombunkereiről, valamint a rezidenciáit és a különböző kormányépületeket összekötő alagutakról kivégzése után több mint negyed évszázaddal is ellenőrizhetetlen legendák keringenek Romániában. A Primăverii palota alatti bunker lesz az első ezek közül, amelyet a nagyközönség is megtekinthet.

Ahhoz képest, hogy ez sem sokban különbözik a már tavasszal megnyitott palota kétes ízléssel berendezett, fényűző helyiségeitől, a belépőjegyet meglehetősen drágán adják, de a kifizetendő 200 lejért a látogatóknak állítólag olyan bennfentes részleteket is elárulnak az idegenvezetők a diktátor házaspár — Nicolae és Elena Ceaușescu — életéről, amelyeket máshonnan nem tudhatnak meg.

A bunkerhez vezető vaskos páncélajtót a palota alagsorának egy semmit sem sejtető kárpitozott ajtaja takarja, onnan márványlépcsők vezetnek le egy ceremóniateremnek kinéző helyiségbe. Ennek mennyezetén keresztül egy speciális szellőztető berendezéssel juttatják be a gondosan megszűrt levegőt, a bunker fölötti betonréteg pedig több méter vastagságú.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák

A terem közepén egy nagy faragott asztal található nyolc faragott karosszékkel, körülötte pedig a diktátor által ajándékba kapott különböző emléktárgyak kaptak helyet. Vegyi- és atomtámadások híján Ceaușescu feltehetően főleg lomtárnak használta bunkert: ott helyeztette el például azt a precíziós esztergapadot is, amelyet egyik bulgáriai látogatásán kapott ajándékba.

Miután a protokollépületeket kezelő állami hatóság több mint negyed évszázadon keresztül nem tudta, mit kezdjen a gondjaira bízott, eladhatatlannak bizonyult, jelentős fenntartási költséggel járó Primăverii palotával, a jelek szerint most a „Drakula-bizniszhez” hasonló idegenforgalmi látványosságként próbálja hasznosítani a kommunista diktátor kétes hírét.

A palota bunkerélménnyel bővített programkínálatának az a szépséghibája, hogy éppen a „túlélőszobát” és ahhoz kapcsolódó folyosórendszert nem tekinthetik meg a látogatók, mivel annak bejáratát — állítólag éppen a diktatúrát megdöntő forradalom napjaiban — sebtében befalazták, hogy Ceaușescu ne menekülhessen el azon keresztül fellázadt népe elől.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI