2016. november 11., péntek

Kitüntették a székelyföldi elöljárókat

Gyergyószentmiklós volt polgármesterét, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét, az államalapítás ünnepe alkalmából Orbán Viktor magyar miniszterelnök tüntette ki.


Székelyföld, Magyarország Kormánya, Antal Árpád, Ráduly Róbert, Mezei János, Szőke Domokos, Külhoni Magyarságért Díj,
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és a díjazottak: Szőke Domokos, Ráduly Róbert, Mezei János és Antal Árpád — Fotó: Veres Nándor/MTI
Magyarország mindig kiáll az ártatlanul üldözött, a magyarság megmaradását, értékeit és érdekeit szolgáló magyar közösségi vezetők mellett” — hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Csíkszeredában, amikor négy székelyföldi önkormányzati vezetőnek átadta a Külhoni Magyarságért Díjakat.

A négy székelyföldi elöljáró ellen feltételezett közigazgatási vétségekért indított büntetőeljárást a DNA, korrupcióként értelmezve az esetleges ügyintézési szabálytalanságokat.


Az erdélyi magyar érdekképviselet azt feltételezi, hogy a román hatóságok csak ürügyként használják fel az országban zajló korrupcióellenes hadjáratot arra, hogy a legnagyobb népszerűségnek örvendő, a magyarság megmaradásáért, nemzeti jelképei szabad használatáért síkraszálló közösségi vezetőket is lejárassa és meghátrálásra késztesse.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák

A korrupcióellenes harc ürügyén a magyarság megfélemlítése zajlik” — jelentette ki Semjén Zsolt. Hozzátette: természetesen helyesnek tartja a korrupció elleni harcot, és az sem mondható el, hogy arányaiban több magyart vádoltak volna meg, mint románt, a Romániában uralkodó állapotok mégis a jakobinus rémuralomra emlékeztetik.
Csak akkor volt olyan, hogy bárkit meg lehetett vádolni pusztán azért, mert valamely közösséghez tartozott, vagy politikailag nem tetszett az aktuális irányzatnak, és a közvádló vádja önmagában bizonyításnak minősült” — magyarázta.
A miniszterelnök-helyettes szerint nyilvánvaló, hogy Romániában azokat a magyar vezetőket érte támadás, akik meghatározó szerepet játszanak közösségükben, akikre hallgatnak az emberek, és akiknek fontos szerepük van a magyarság megmaradásában.

Hozzátette: a kitüntetés a személyes teljesítménynek és az adott közösségnek szól, de azt nem titkolta, hogy a mostani kitüntetés egyben világos üzenet is „barátnak és ellenségnek” egyaránt.
Magyarország soha nem fogja elengedni ezeknek az embereknek a kezét, (...) mindig számíthatnak Magyarországra, arra, hogy minden segítséget megadunk, minden létező fórumon, a nemzetközieket is beleértve, ki fogunk állni az üldözött magyar vezetők mellett, akik kiállnak a magyarság megmaradása, értékei és érdekei mellett” — szögezte le Semjén Zsolt.
Antal Árpád, Külhoni Magyarságért Díj, Magyarország Kormánya, Mezei János, Ráduly Róbert, Székelyföld, Szőke Domokos
Semjén Zsolt és Ráduly Róbert — Fotó: Veres Nándor/MTI
A díjakat egyházi méltóságok, a székelyföldi megyék önkormányzati vezetői és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök jelenlétében Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának eskütermében adták át. Zsigmond Barna főkonzul szerint visszahonosított magyarok tízezrei — és többen a kitüntettek közül is — ebben a teremben tették le a magyar állampolgári esküt.
A Külhoni Magyarságért Díjat Magyarország miniszterelnöke a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzet örökségének megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban és a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző személyeknek adományozza.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI