2016. november 27., vasárnap

Összefogásra szólította fel az erdélyi magyarokat Kövér László Sepsiszentgyörgyön

Az erdélyi magyar pártok összefogását megtestesítő képviselő- és szenátorjelöltek támogatására buzdított az Országgyűlés elnöke Sepsiszentgyörgyön.


EMNP, erdélyi magyarok, Kövér László, MPP, parlamenti választások, RMDSZ, Románia, Sepsiszentgyörgy
Tamás Sándor, Antal Árpád, Kövér László és Vargha Mihály — Fotó: Veres Nándor/MTI
Kövér László vasárnap délután egy sajtóbeszélgetésen, este pedig egy közéleti fórumon beszélt arról, hogy a jelenlegi rendkívüli helyzet a belső ellentétek félretételét kívánja meg.

Kövér, aki az Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnöki tisztségét is betölti. az esti fórumon elismerte: „nem nagyon keresték egymás társaságát” az RMDSZ politikusaival az elmúlt években.

Hozzátette: éppen azért vállalta, hogy személyesen vesz részt a magyar összefogás listáját indító RMDSZ kampányában, hogy akik korábban az RMDSZ-szel kapcsolatos kételyeit osztották, azok most is megfontolják a szavait.
Egy potenciálisan ellenségnek bélyegzett közösség számára luxus, hogy a közösség egyik csoportja potenciális ellenségnek tekintse a másik csoportját” — jelentette ki Kövér László.
Úgy vélte: van esély arra, hogy az összefogás által az erdélyi magyarságnak erősebb, hatékonyabb képviselete legyen Bukarestben.
Ép elmével nem lehet más utat kínálni az erdélyi magyarságnak, mint az összefogás útját, különösen miután minden más utat kipróbált már” — jelentette ki Kövér László.
Az Országgyűlés elnöke szerint az RMDSZ és az MPP összefogását az tette lehetővé, hogy az MPP korábban sem tört az RMDSZ leváltására, csupán pályakorrekcióra szerette volna késztetni a szövetséget.

Méltányolta az Erdélyi Magyar Néppárt gesztusát, hogy nem indított jelölteket a választáson, és ezáltal nem rontja az induló magyar jelöltek esélyeit. Reményét fejezte ki, hogy az összefogás a jövőben az EMNP-re és a Székely Nemzeti Tanácsra is kiterjed.


Kövér László elmondta, a kampányban való jelenléte azt is hivatott demonstrálni, hogy a Fidesz és a KDNP által fémjelzett magyar kormány soha nem fog lemondani az erdélyi magyarok támogatásáról, „nem fog az önök háta mögül kiállni”.

Nekünk kell kikaparni a gesztenyét


Kövér bírálta is az erdélyi magyar politikai elit tagjait, akik szerinte az elmúlt 25 évben ahelyett, hogy „értelmes, demokratikus konfliktusvállalásra felkészítették volna a közösséget, ahelyett, hogy azt mondták volna, álljatok mögénk”, inkább elaltatták a közösséget, azt ígérvén, hogy ők majd kialkudják a közösség jogait.

Úgy vélte, téved, aki azt gondolja, hogy konfliktus- és áldozatvállalás nélkül is el lehet érni valamit. Nyomatékosította: senki más nem fogja „kikaparni a gesztenyét” az erdélyi magyarságnak, ha a közösség maga nem lép fel érdekei érvényesítéséért.

A sepsiszentgyörgyi fórumon az RMDSZ helyi vezetői, képviselő-, és szenátorjelöltjei és az MPP jelöltjei is részt vettek.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta: kilenc éve sokan úgy érezték, hogy az RMDSZ nem úgy képviseli az erdélyi magyarság ügyét, ahogy kellene. Voltak, akik más pártot hoztak létre, és voltak, akik belülről akarták megreformálni az RMDSZ-t.

Most egy asztal mellett találtuk magunkat, és egy irányba tudjuk húzni a szekeret” — fogalmazott Antal Árpád.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI