2016. november 10., csütörtök

Jogosítvány csak iskolázottaknak?

A kötelező 11 osztály elvégzésétől tenné függővé a gépjárművezetői jogosítvány kibocsátását ezentúl a román kormány.


közlekedés, hajtási engedély, közúti baleset, Románia, jogosítvány, iskolakötelezettség
Fotó: Răzvan Chiriță/Mediafax
A tervezet azt célozza, hogy — ezzel és más közlekedésbiztonsági intézkedésekkel — az európai uniós irányelvnek megfelelően felére csökkentsék a halálos közúti balesetek számát Romániában az elkövetkező három évben.

Romániában az oktatási törvény szerint jelenleg az iskola előtti úgynevezett felkészítő osztály, illetve az elemi iskola nyolc osztályának és a középiskola első két osztályának elvégzése kötelező. Az iskolakötelezettség azonban — függetlenül a sikeresen elvégzett osztályok számától — 18 év felett megszűnik.

A kormány tervezete alapján csak olyanok jelentkezhetnének ezentúl járművezetői vizsgára, akik nemcsak betöltötték a 18. életévüket, de el is végezték a kötelező 11 osztályt.

Így akarják garantálni, hogy:

aki autót vezet, az rendelkezzen a közlekedési szabályok megértéséhez és elsajátításához szükséges értelmi képességekkel.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák

A tervezet egyebek mellett gyakrabban kötelezné orvosi vizsgálatra az idősebb járművezetőket. A dokumentum indoklásában megemlítik, hogy az utóbbi másfél évben csaknem 1400 kártérítési pert indítottak Romániában a súlyos sérüléssel vagy halállal végződött közúti balesetek áldozatainak hozzátartozói.

Romániánál csak Lettországban rosszabb a helyzet az Európai Unióban, ami a halálos közúti balesetek gyakoriságát illeti.


Tavalyelőtt Lettországban 106, míg Romániában 91 halálos baleset jutott egymillió lakosra, míg az uniós átlag alig haladja meg az ötvenet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI