2016. november 7., hétfő

Jelentős bér- és nyugdíjemelésről döntöttek

Egy hónappal a parlamenti választások előtt újabb bér- és nyugdíjemelésekről döntött hétfőn a parlament.


béremelés, Románia, választási kampány, nyugdíjemelés, román parlament, Dragoş Pîslaru, Liviu Dragnea
Fotó: Cristian Nistor/Agerpres 
A képviselőház a szakértői kormány júniusban hozott sürgősségi rendeletének parlamenti megerősítését használta fel arra, hogy olyan béremelésekről döntsön, amelyeket a kormány nem irányzott elő.

A hétfőn elfogadott törvénytervezet szerint:

  • január elsejétől az oktatási alkalmazottak alapbére 15 százalékkal nőne a decemberi szinthez képest;

  • egyes egészségügyi alkalmazottaknál 25 százalékos bérfejlesztést irányoznak elő már idén decembertől;

  • a törvénytervezet egy sor bérpótlékot is meghatároz például a pedagógusképzési gyakorlatokat végző, az összevont osztályokban tanító, a hátrányos helyzetű térségekben, vagy börtönökben oktató tanárok számára.
Dragoş Pîslaru munkaügyi miniszter a szavazás előtt arra kérte a képviselőket, hogy a 20-as kormányrendeletet az eredeti formájában szavazzák meg, ugyanis a béremelésekre vonatkozó, módosítások a különböző kategóriák közti különbségek elmélyüléséhez vezetnek majd.

A béremelések ugyanis szerinte elsősorban azoknak az állami szektorban dolgozó alkalmazottaknak kedveznek, akiknek most is nagyobb a fizetésük, és nem a kezdő gyógyszerészeknek, orvosoknak, ápolóknak, tanítóknak és tanároknak.
Nem normális, hogy a vezető beosztásúaknak 50%-kal nőjön a fizetésük, miközben a falusi tanítók bérével vannak problémák” — érvelt a miniszter.
Ha Cioloșon múlik, nem lesz fizetés- és nyugdíjemelés

A szenátusban hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánították a szociáldemokraták két nyugdíj-emelési törvénykezdeményezését, miután a házszabályban megszabott határidőn belül nem rendeztek szavazást a tervezetekről.


Ezekben az esetekben is a képviselőházé lesz a döntő szó.

Az egyik tervezet két lépcsőben csaknem 40 százalékos általános nyugdíjemelést vezetne be, amennyiben a jelenlegi 871 lejes nyugdíjpontot 1072-re emelné 2017 január elsejétől, illetve 1206 lejre július elsejétől. A másik tervezet a jelenlegi 350-ről 500 lejre emelné az egykori termelőszövetkezeti tagok járandóságát.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák

A Dacian Cioloș vezette szakértői kormány és a kormányfőt támogató jobbközép Nemzeti Liberális Párt ellenezte a „választási osztogatást”, a NLP nem is vett részt a hétfői szavazáson.


Ilyen körülmények között a képviselőházi voksoláson a béremelési törvényt csaknem egyhangúan — egyetlen tartózkodás mellett — fogadták el az SZDP, az ALDE és az RMDSZ jelen lévő képviselői.

Liviu Dragnea, az SZDP elnöke parlamenti felszólalásában „hazugságnak” nevezte azt, hogy a költségvetési egyensúlyt veszélyeztetnék a béremelések és burkoltan meg is fenyegette a módosítások ellen érvelő munkaügyi minisztert, hogy „a rémhír-terjesztést” börtönnel büntetik.

A kormány közölte: alkotmányossági óvást emel a költségvetési fedezet nélküli béremelések ellen, és minden olyan parlamenti döntés ellen, amely a költségvetési források meghatározása nélkül növeli az állami kiadásokat.

A parlamenti választásokra december 11-én kerül sor.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres