2016. november 15., kedd

Iohannis nem írta alá az illetékek eltörlésére vonatkozó törvényt

Alkotmányossági óvást emelt Klaus Iohannis román államfő kedden a Szociáldemokrata Párt körül szerveződő parlamenti többség által három hete megszavazott törvénytervezet ellen, amely több mint százféle díj és illeték eltörléséről rendelkezik — közölte az elnöki hivatal.


adók, illetékek, Románia, Klaus Iohannis, televízió- és rádióilleték, alkotmánybíróság,
Klaus Iohannis felszólal az Active Watch civil szervezet által szervezett, a televízió- és rádióilletékkel kapcsolatos vitafórumom — Forrás: presidency.ro
A jogszabály egyebek között eltörölné a gépjárművek után fizetendő környezetszennyezési díjat, a cégbejegyzési illetéket, az ideiglenes útlevelekre fizetendő konzuli illetéket.

Kiterjed a rádió- és tévé-előfizetési díj eltörlésére is, annak ellenére, hogy ez ellen a függetlenségüket féltő közmédiumok, hazai és nemzetközi médiaszervezetek is tiltakoztak.

A sajtó a december 11-i parlamenti választásokkal hozta összefüggésbe azt, hogy az SZDP nem saját három évig tartó kormányzása idején, hanem a mostani választási kampány küszöbén, rekordsebességgel — a beterjesztését követően két hét leforgása alatt — fogadtatott el törvényt a parlament mindkét házával a különféle díjak és illetékek eltörléséről.

Bár a Iohannist támogató jobbközép Nemzeti Liberális Párt szerint a törvény a szociáldemokraták választási kampányának része, a választások előtt maga sem vállalta fel, hogy ellenezze, így a jogszabályt egyhangúlag szavazta meg a képviselőház.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák

Iohannis szerint a törvénytervezet elfogadásának módja számos pontján sérti az alkotmányt, ezért a tervezet teljes megsemmisítését kérte a taláros testülettől.

Az előzetes normakontrollt kérő levelében az elnök kifejti: az adóterhek csökkentése és a bürokrácia egyszerűsítése össztársadalmi cél, ám ezt megfontolt, hatékony, előre látható és felelős intézkedésekkel kell megvalósítani.


Az SZDP törvénytervezetének elfogadásakor ezzel szemben nem kérték ki — a költségvetés kidolgozásában kizárólag illetékes — kormány álláspontját, nem rendelkeztek a finanszírozás nélkül maradó intézmények sorsáról, a szenátus pedig anélkül szavazta meg egyetlen nap alatt a tervezetet, hogy annak költségvetési hatásait érdemben tanulmányozta volna — olvasható az elnöki beadványban.

Az alkotmánybíróság várhatóan csak a választások után hozza meg döntését az illetékeltörlés ellen emelt államfői óvás ügyében.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI