2016. november 8., kedd

Ha Cioloșon múlik, nem lesz fizetés- és nyugdíjemelés

A szakértői kormányt vezető miniszterelnök kedden közölte: alkotmányos óvást emel a fedezet nélküli béremeléseket előirányzó törvény ellen, amelyet a NLP távollétében csaknem egyhangúan szavazott meg az SZDP-ALDE-RMDSZ ad-hoc koalíció.


béremelés, nyugdíjemelés, választási kampány, Románia, Dacian Cioloș, román parlament
Dacian Cioloș — Forrás: gov.ro
Dacian Cioloș szerint nem a választókra, hanem a voksaikra gondolt a parlamenti többség, amikor hétfőn 15 és 25 százalék közötti közalkalmazotti béremeléseket szavazott meg, alig egy hónappal a választások előtt.

Keddi sajtóértekezletén a miniszterelnök Cioloş kiemelte: a közelgő választási kampány ellenére is ragaszkodik hozzá, hogy a kormány felelősségteljes döntéseket hozzon, és ezt várja el a politikusoktól is.

Ciolos rámutatott: a kormány nem vitatja a bérkiigazítások szükségességét, szerinte azonban éppen az ilyen „kapkodó” hozzáállás miatt mélyültek el az igazságtalanságok a közalkalmazottak bérezésében. A politikus szerint a hétfői parlamenti döntés — hatályba lépése esetén — nem az idei költségvetés számára jelenti a legnagyobb gondot, hanem hosszú távon lehetetleníti el a bérezési igazságtalanságok felszámolását, egy méltányosabb közalkalmazotti bérrács bevezetését.

A kabinet egy egységes bértörvényt dolgoz ki, amelyet a Ponta-kormányétól eltérő adatokra építenek, ugyanis „rájöttünk, hogy azt a törvényt úgy dolgozták ki, hogy nem voltak tisztában a helyi realitásokkal a fizetésekkel kapcsolatban” — mondta Cioloş.
Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák
MTI/Agerpres/vhegy