2016. november 28., hétfő

Elcsalták a válaszatásokat Amerikában?

Donald Trump megválasztott republikánus elnök azt állította vasárnap, hogy megnyerte volna a leadott szavazatok többségét is a november 8-i elnökválasztáson, ha három szövetségi államban nem csaltak volna.


Donald Trump, Hillary Clinton, amerikai elnökválasztás, Jill Stein
Donald Trump, megválasztott amerikai elnök — Fotó: Erik S. Lesser/EPA/MTI
Trump közölte, hogy New Hampshire-ben, Virginiában és Kaliforniában elcsalták a szavazók által leadott voksok arányát, mert ezekben az államokban illegális bevándorlók is voksoltak, nekik pedig nincs is szavazati joguk. Bizonyítékokról azonban nem tett említést.

A megválasztott elnök vasárnap egy sor Twitter-üzenetben reagált arra, hogy három szövetségi államban újraszámolják a szavazatokat. Ez a Zöldek volt elnökjelöltjének, Jill Steinnek a kérésére történik, és Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje is csatlakozott az újraszámlálást támogatókhoz.

Stein pénteken jelentette be, hogy Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban kéri az újraszámlálást, s a költségek fedezéséhez össze is gyűjtött 3,8 millió dollárt. Azt mondta, nincs ugyan bizonyítéka arra, hogy az említett államokban csaltak volna, de mivel Donald Trump azokban a körzetekben győzött, ahol elektronikusan történt a voksolás, ő aggódik, hogy ez esetleg azért alakult így, mert külföldi hackerek behatolhattak a számítógépes rendszerbe és befolyásolhatták a választási eredményt.

A Zöldek volt elnökjelöltje azt is hozzátette: nem Donald Trump elnökségének aláásása a célja, hanem a választási eredmények megnyugtató tisztázása.

Napokig tartó hallgatás után Hillary Clinton és csapata is csatlakozott az újraszámláláshoz.


Clinton egyik ügyvédje, Marc Elias jelezte: a Clinton-csapat is tevékenyen részt vesz a voksok újraszámlálásában. A The Washington Post vasárnap az internetes kiadásában idézte Eliast, aki azt állította: Clinton kampánycsapata több száz üzenetet, elektronikus levelet, telefonhívást kapott, amelyben az újraszámlálást sürgetik az említett három szövetségi államban.

Az újraszámlálás megosztja a demokratákat 


Bernie Sanders szenátor, aki Clinton vetélytársa volt a demokraták elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben, leszögezte, hogy az újraszámlálás kéréséhez mindenkinek joga van, de hangsúlyozta: „az újraszámlálást nem a demokraták csinálják. Ezt a Zöld Párt kezdeményezte”.

Sanders szerint az újraszámlálás „nem nagy ügy”, és lényegében nem változtat az elnökválasztás végeredményén. Hasonlóképpen nyilatkoztak politikai elemzők is.

Trump Twitter-offenzívája


Donald Trump szombaton közzétett első Twitter-üzeneteiben még csak azt írta: „szomorú” az ügy, Jill Stein kezdeményezése átverés, és csak arra jó, hogy Stein „megtömje a saját zsebét”.


Vasárnap azonban — miután kiderült, hogy Clinton is támogatja az újraszámlálást — valóságos Twitter-offenzívát indított, sorozatban tizenkét bejegyzést téve közzé az ügyben. Az egyikben újraközölte Clinton vereséget elfogadó beszédét, amelyben Clinton a többi között azt mondja híveinek: el kell fogadniuk, hogy „Donald Trump lesz az elnökünk”. Egy másik üzenetében Clintont , aki azzal ostorozta Trumpot a kampányban, hogy ha nem akarná elfogadni a választási eredményt, azzal aláásná az amerikai demokrácia alapjait.

Az Obama-kormányzat egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője még szombaton azt mondta a Politico című lapnak, hogy a szövetségi kormány nem észlelte semmi jelét a választási folyamat megakasztását célzó számítógépes bűnözésnek, Washington szerint a választásaink szabadok és korrektek voltak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI