2016. november 9., szerda

Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást

Donald Trump republikánus párti elnökjelölt bejelentette, hogy győzelmet aratott az elnökválasztáson, amihez demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton telefonon már gratulált neki.


Donald Trump, Hillary Clinton, amerikai elnökválasztás,
Donald Trump az Egyesült Államok 45. elnöke — Fotó: Charles Krupa/AP/MTI
Trump beszédet mondott hívei előtt a párt választási főhadiszállásán, és beszámolt arról, hogy ő is gratulált Clintonnak, aki — mint fogalmazott — kemény ellenfele volt a kampányban.

Hangsúlyozta: „köszönettel tartozunk Hillary Clintonnak mindazért a szolgálatért, amelyet az elmúlt években az amerikai nemzet érdekében tett”.

Trump köszönetet mondott híveinek is, és hangsúlyozta: „Valamennyi amerikai elnöke leszek, ez nagyon fontos nekem.

A milliárdos üzletemberből lett politikus egységre szólította fel az amerikai nemzetet, republikánusokat és demokratákat egyaránt.


Együtt kell működnünk, egyesülnünk kell” — jelentette ki. Az amerikai nemzet újjáépítését és — mint fogalmazott — az amerikai álom megújítását ígérte.

A győztes beszédét alelnökjelöltje, Mike Pence vezette fel, aki kijelentette: Donald Trump elnökké választása történelmi jelentőségű, és azt jelenti, hogy vezetésével és elképzeléseivel Amerika ismét nagy lesz. Hozzátette, hogy a szavazással az amerikai nép mondott véleményt.

A New York-i milliárdos lélegzetelállító győzelme sokkolta az Egyesült Államok demokrata szavazóit, és nemzetközi viszonylatban is megdöbbenést okozott, hiszen ingatlanos múltja miatt senki nem gondolta volna, hogy egy nap még a világ vezető hatalmának élére is választhatják.

Az Egyesült Államok 45. elnöke 2017. január 20-án teheti le az elnöki esküt, öt hónappal 71. születésnapja előtt ő lesz a legidősebb amerikai elnök a hivatalba lépés időpontjában.

Győzelem minden fronton


Hajnalra kiderült, hogy a törvényhozási választásokon a képviselőházban a republikánusoknak sikerült megőrizniük a többséget, és a demokratáknak a szenátusban sem sikerült áttörést elérniük, a republikánus többség ott is megmaradt.


amerikai elnökválasztás, Donald Trump, Hillary Clinton, POTUS, Trump-POTUS
Donald Trump támogatói a választások éjszakáján — Fotó: Shawn Thew/EPA/MTI
Az AP amerikai hírügynökség által közölt részeredmények szerint a republikánusok többsége a képviselőházban a jelenlegi 247 mandátumról 218-ra csökken, de ez is elég, hogy megőrizzék uralmukat a képviselőházban, ahol hat éve többségben vannak.

Az elnökválasztással párhuzamosan a képviselőház mind a 435 tagját, míg a 100 tagú szenátus 34 tagját választották meg.

Jelenleg mindkét házban a republikánusok vannak többségben, és ez valószínűleg így is marad, mert ha a demokraták ki is tudják egyenlíteni a jelenlegi 54-46-os republikánus többséget a szenátusban, szavazategyenlőség esetén a felsőház elnöki posztját is betöltő alelnök voksa dönt.

A szenátorokat hat, a képviselőház tagjait pedig két évre választják.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Reuters/vhegy