2016. november 16., szerda

Egy román publicista durván beszólt az RMDSZ-nek, majd meglepő vallomást tett

Dan Tăpălagă, a Hotnews.ro hírportál publicistája véleménycikkben kommentálta a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium védelmében rendezett szombati tüntetéseket és a székelyföldi önkormányzati vezetők kitüntetését.


Hotnews, Dan Tăpălagă, RMDSZ, DNA, magyarság, igazságszolgáltatás, Gyulafehérvári Nyilatkozat, 1918-as egyesülés
Dan Tăpălagă — Forrás: Hotnews
A szerző szerint az RMDSZ „etnikai mentelmi jogot követel magának, és ennek érdekben felelőtlen módon radikalizálja az erdélyi magyarságot”.

A korrupcióellenes hadjárat mellett következetesen kiálló jobboldali portál publicistája úgy véli, az RMDSZ „túljátszotta a román elnyomókról és etnikai áldozatokról szóló jelenetét”, amelyet szerinte mindig eljátszik, amikor „az övéi” ellen kezd vizsgálódni a DNA.

Állítása alátámasztásául arra hivatkozik, hogy Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke — akivel a portál kedden közölt interjút — nem tudott vagy nem akart megnevezni egyetlen olyan eset sem, amikor a DNA jogosan indított eljárást az RMDSZ valamely politikusa ellen.

Tapalaga szerint ebből a szempontból az erdélyi magyar politikusok tökéletesen „romanizálódtak”, vagyis semmiben sem különböznek román társaiktól, amikor az igazságügyi szervek lejáratásáról van szó.
Az RMDSZ vezetői azonban ezzel a hozzáállással nemcsak az igazságszolgáltatás hitelét ássák alá, hanem etnikai feszültséget is szítanak” — véli a cikkíró, aki szerint ez felelőtlen és túl kockázatos módja a választók mozgósításának.
Hirdetés ________________________________________________

Evilági, Orbán Ferenc, az Evilági 5 éve, Sepsiszentgyörgy
 _____________________ Az Evilági öt éve — születésnapi koncertek

A szerző belátja:

„A »magyar paranoia« nem jöhetett volna létre a »román paranoia« nélkül.”
Nem tartottuk be az ígéreteinket, bíróságokon hurcoltuk meg őket a zászlóikért, amelyek így még erősebb jelképekké váltak, a román prefektusok önkénesen büntették a polgármestereiket, vagyis röviden, valóban diszkrimináltuk őket csak azért, mert magyarok, akiket eleve azzal gyanúsítunk, hogy el akarják lopni Erdély egy részét” — fogalmaz Tăpălagă.
Azt viszont már provokációként, polgári engedetlenségre való felszólításként értékeli, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a DNA által vizsgált székelyföldi elöljárókat tüntetett ki, és azt állította, hogy „a korrupcióellenes harc ürügyén a magyarság megfélemlítése zajlik”.
A magyar politikusoknak igazuk lehet abban, hogy az — Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó — 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat vállalásai nem teljesültek, abban viszont nem, hogy román állampolgárokként etnikai alapon akarják kivonni magukat az igazságszolgáltatás alól” — vonja le a következtetést a Dan Tăpălagă.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.