2016. november 28., hétfő

Budapest nevét is felvésték Bukarest egyik jelképére

Visszakerült a román hadsereg 1919-es budapesti bevonulására emlékeztető felirat a helyreállított bukaresti diadalívre, amelyet hétfőn avatott fel Gabriela Firea főpolgármester.


bukaresti diadalív, Bukarest, Diadalív, Románia, történelem
A bukaresti diadalív: a 27 méter magas árkádot Petre Antonescu tervezte, a Párizsi Nagy Diadalív mintájára — Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
Az 1922-ben emelt diadalívre azokat a településneveket vésték fel, ahol a román hadsereg dicsőséget szerzett magának az első világháborúban. A háborút Románia a győztes oldalon, valamennyi románok által is lakott területet egyesítve fejezte be.

A feliratot korábban rejtélyes okok miatt bevakolták 


bukaresti diadalív, Bukarest, Diadalív, Románia, történelem
A diadalív belső ívére
tizenkét településnevet
véstek fel
Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
A tizenkét településnév között szereplő Budapest feliratot a főpolgármesteri hivatal egy korábbi közleménye szerint 1953-ban, a kommunisták vakolták be, vélhetően azért, mert akkor nem voltak büszkék a Magyar Tanácsköztársaság vörös hadserege felett aratott győzelemre.


A román sajtóban azonban rendszeresen felüti fejét az a híresztelés, miszerint a román hadsereg budapesti bevonulásának emlékét a magyarok miatt kellett törölni, „mert a Romániai Magyar Demokrata Szövetség folyton hatalmon volt”, és a magyaroknak „nem tetszett” a felirat.

Földrengésbiztossá tették


A restaurálás csaknem három évet vett igénybe, és a tervezettnél másfél millió euróval többe került.


A helyreállításra természetesen nemcsak a Budapest felirat és a kommunisták által eltávolított más domborművek visszahelyezése miatt volt szükség: a műemlék — a szokásos felületi kezeléseken kívül — rezgéscsillapító alapozást kapott, így most már egy Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengést is kibír.

Hirdetés ____________________________________________
szekelylovas.ro, székely lovas, lovas portál
 ___________________________ ☼☽ Székelyföld lovas portálja

A munkálatokhoz szükséges több mint 30 millió lej kétharmadát a regionális fejlesztési uniós alapból kellett volna lehívni, míg a román állami költségvetésből 8,5 millió lejt, a fővároséból pedig 2,4 milliót irányoztak elő. A főváros önkormányzatának azonban a tervezett négyszeresébe került a felújítás, mert a munkálatok nem fejeződtek be 2015 végéig, az uniós támogatás egy része elúszott, és Bukarestnek így több mint kilencmillió lejjel kellett hozzájárulnia a diadalív restaurálásához.

Gabriela Firea főpolgármester az avatón megígérte: a műemlék múzeumát és kilátóját ismét megnyitják a látogatók előtt. A bukaresti diadalív „igazi” avatója a december elsejei katonai parádé lesz, amikor — két év szünet után — ismét áthaladhatnak alatta a román nemzeti ünnepen felvonuló fegyveres alakulatok.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy