2016. november 25., péntek

Börtönbe megy Borbély László tanácsadója

A nagyváradi táblabíróság jogerős ítéletben két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Szepessy Szabolcsot, Borbély László volt romániai környezetvédelmi miniszter volt tanácsadóját, akit vesztegetésben való közvetítésben találtak vétkesnek.


Borbély László, DNA, igazságszolgáltatás, korrupció, RMDSZ, Románia, Szepessy Szabolcs
Borbély László — Fotó: Mediafax
A bíróság ugyancsak két és fél év letöltendő börtönbüntetést szabott ki arra a két vállalkozóra, akik a vád szerint lakásfelújítással vásárolták meg Borbély befolyását.

A csütörtökön kimondott ítélet kivonatát a bíróságok portálján hozták nyilvánosságra. A másodfokon eljáró táblabíróság mindhárom vádlott esetében súlyosbította az ítéletet.

A korrupcióellenes ügyészség befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata meghamisításával gyanúsította Borbély Lászlót is, de az RMDSZ politikusa ellen nem indulhatott bűnvádi eljárás, mert a parlament két alkalommal (2012 szeptemberében, majd 2015 márciusában) is elutasította, hogy hozzájáruljon ehhez.

A táblabíróság a vállalkozók egyikétől 80 ezer lejes, a másiktól pedig 112 ezer lejes vagyonelkobzást rendelt el, a befolyással való üzérkedésben bűnrészesnek talált Szepessy Szabolcsot pedig eltiltotta a miniszteri tanácsadói tisztség betöltésétől.

A DNA korábbi közleménye szerint Borbély Lászlót azzal gyanúsították, hogy 2011-ben miniszteri tanácsadójának a közvetítésével csaknem 200 ezer lej értékben fogadott el — lakásfelújításban nyújtott — ajándékot két üzletembertől. A két megvesztegető — a vádirat szerint — előnyös állami szerződéseket kapott a minisztérium alárendeltségében működő vízügyi hatóságtól.

Borbély László a gyanúsítást mindvégig alaptalannak minősítette, de 2012 áprilisában lemondott miniszteri tisztségéről, hogy a gyanú ne árnyékolja be a kormány tevékenységét.

A politikus nem pályázik újabb képviselői mandátumra, ezért a december 11-i választások után megszűnik a képviselői mentelmi joga.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák
Forrás: MTI