2016. november 4., péntek

Az észak-erdélyi autópálya egy ideig még biztosan papíron marad

Az észak-erdélyi autópálya Bors-Berettyószéplak szakaszára megkötött kivitelezői szerződés felbontását kérte a román közútkezelő társaságtól (CNAIR) a pályaépítés feladatát 2015-ben elnyerő spanyol-román konzorcium — közölte a CNAIR honlapján pénteken.


észak-erdélyi autópálya, Bors-Berettyószéplak, A3-as autópálya, M4-es autópálya, CNAIR
Forrás: CNAIR
A román autópálya-építéseket felügyelő állami társaság közölte: a kiderült, a kivitelező képtelen teljesíteni a feladatot.

A pályaszakasz építésénél tapasztalt késés miatt a CNAIR 75 millió lej késedelmi díjat szabott ki az építőre, a konzorcium azonban a szerződésbontási szándékáról értesítette a társaságot.
Az egyetlen lehetőség a projekt befejezésére a kivitelezői szerződés felbontása és új versenytárgyalás kiírása" — áll a CNAIR közleményében.
A magyar-román államhatártól kezdődő 60 kilométeres szakaszon a Bechtel társaság kezdte el a pálya építését. Az amerikai cég a munkálatok mintegy ötven százalékát végezte el, ám a román kormány 2013-ban szerződést bontott vele.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák

A munkálatok befejezésére kiírt versenytárgyalást 2015 áprilisában a spanyol Corsan SA és Corviam Construccion SA, valamint a román Consinit SRL, Road Consulting & Design Solution SRL és a Via Design SRL társaságok konzorciuma nyerte. A román közútkezelő 2015 júniusában adott ki rendeletet a kivitelezési munkálatokra, ám 2016 szeptemberéig el sem kezdődött a munka.

A spanyol-román cégcsoportnak a szerződés szerint 24 hónap alatt kellett volna elvégeznie a tervezési, építési munkákat, és az átadás után 30 hónapra kellett volna garanciát vállalnia a munkálatokra. A konzorcium áfa nélkül 701 millió lejes ajánlatot tett.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter augusztus 26-án Dubrovnikban arról állapodott meg Sorin Bușe román közlekedési miniszterrel, hogy az autópálya 2018-ban mind a magyar, mind a román oldalon eléri az államhatárt, és az M4-es pálya összekapcsolódik a romániai A3-assal. Ehhez a román oldalon a Bors-Berettyószéplak szakaszt kell megépíteni.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI